În trimestrul IV al anului 2024, băncile din Republica Moldova au plasat în bănci străine active în valoare de 11,317 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 6,6% din totalul activelor bancare. Comparativ cu trimestrul precedent, această valoare a înregistrat o scădere de 9,6%, reflectând o tendință de concentrare a plasamentelor în bănci din Germania, Franța, Italia, SUA și Austria. Volumul brut al acestor plasamente a atins 9,349 miliarde de lei, adică 82,6% din totalul plasamentelor externe, potrivit datelo Băncii Naționale a Moldovei.
Băncile de importanță sistemică (maib, OTP, Moldindconbank și Victoriabank) din Moldova au demonstrat o diversificare mai mare a portofoliilor de plasamente interbancare, spre deosebire de băncile medii și mici, care au preferat concentrarea resurselor în cel mult 5 bănci străine, în unele cazuri chiar în doar 4 bănci.
Prezența unui sold semnificativ al plasamentelor interbancare externe reflectă o abordare prudentă în gestionarea riscurilor prin orientarea spre instituții cu rating înalt, dar expune totodată băncile moldovenești la factori de risc externi precum volatilitatea valutară și instabilitatea politică în jurisdicțiile străine.
La finalul anului 2024, băncile din Moldova au atras 1,197 miliarde lei de la instituțiile financiare internaționale BEI, BERD, CEB, dar și la Banca Comercială Română.