Rusia rămâne fără minți luminate: Cel mai mare exod de cercetători din ultimii 25 de ani

27 Mai 2025, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Mai 2025, 17:25 // Actual //  Ursu Victor

Conflictul armat dintre Rusia și Ucraina a declanșat un exod fără precedent al oamenilor de știință ruși, stabilind un record negativ în ultimele două decenii și jumătate. Potrivit cercetării realizate de Andrei Lovakov de la Centrul German de Studii în Învățământ Superior și Știință, între 2022 și 2024, Rusia a pierdut anual aproximativ 0,8% dintre cercetătorii activi incluși în baza de date Scopus, care conține 856.853 de profiluri de autori cu afiliere în Rusia.

Pentru comparație, înainte de război, rata anuală de pierdere a cercetătorilor era mult mai mică, variind între 0,05% și 0,17%. Ritmul actual de migrație este de peste 4 ori mai mare decât în perioada de dinaintea invaziei Ucrainei și a atins un nivel record din anul 2000 încoace – atunci, 0,88% dintre cercetători au părăsit țara.

Datele arată că exodul intelectual din Rusia a fost o tendință constantă în ultimele 25 de ani, cu o scurtă perioadă de redresare în prima jumătate a anilor 2010, când numărul cercetătorilor care soseau în Rusia depășea pe cel al celor care plecau. Criza s-a acutizat din nou în 2018, iar după izbucnirea războiului, procesul a explodat: între 2021 și 2023, rata netă de migrație a cercetătorilor a scăzut de la minus 0,17 la minus 0,83, al doilea cel mai slab rezultat din istorie. Chiar și în anii 1990, pierderile erau mai mici, cu un coeficient de migrație între minus 0,36 și minus 0,64.

Cei mai mulți cercetători ruși care au părăsit țara s-au stabilit în Germania, SUA și Elveția, dar în ultimii ani a crescut interesul și pentru destinații mai puțin tradiționale, precum Armenia, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan. În schimb, așa-numitele „țări prietene” – China și India – nu au înregistrat un aflux semnificativ de specialiști ruși. Un indiciu al corectitudinii analizei lui Lovakov este scăderea bruscă a coeficientului de migrație în Elveția (de la minus 0,018 în 2019 la minus 0,294 în 2024), cel mai probabil ca urmare a deciziei CERN de a întrerupe colaborarea cu cercetătorii ruși.

Exodul a afectat toate domeniile științei, dar cele mai mari pierderi s-au înregistrat în fizică, astronomie, informatică și matematică – domenii în care Rusia avea tradițional un potențial puternic. Lovakov avertizează că această tendință reprezintă un semnal de alarmă major pentru sistemul academic rus, subminând grav capacitatea de inovație a țării și reducând influența științifică a Rusiei la nivel global. „Exodul fără precedent al cercetătorilor ruși va avea consecințe pe termen scurt și lung, atât pentru sistemul academic din Rusia, cât și pentru comunitatea științifică internațională”, concluzionează studiul.

Deși nu există date oficiale complete despre amploarea exodului, alte surse confirmă indirect magnitudinea fenomenului. De exemplu, între 2022 și 2023, aproximativ 11,1% dintre dezvoltatorii ruși de software de pe GitHub și-au schimbat țara de reședință în profilurile publice. Un alt studiu realizat în 2024 de cercetătorii britanici Maia Chankseliani și Elizaveta Belkina, folosind datele ORCID, indică faptul că aproximativ 2.500 de cercetători au părăsit Rusia după februarie 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Mai 2025, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Mai 2025, 09:46 // Actual //  Ursu Victor

Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli a fost prelungit oficial până în iunie 2026, potrivit unui ordin semnat de Ministerul Finanțelor și publicat de Serviciul Fiscal de Stat.

Modificările sunt reglementate prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 40 din 20 mai 2025, în conformitate cu Legea nr. 73 din 10 aprilie 2025. Astfel, fermierii pot solicita rambursarea TVA pentru perioadele fiscale începând cu aprilie 2022 și până în iunie 2026 inclusiv.

Solicitările de rambursare se vor face exclusiv printr-o cerere semnată electronic, expediată la adresa oficială a Serviciului Fiscal de Stat (mail@sfs.md).

Pentru a beneficia de rambursare, fermierii trebuie să prezinte în prealabil darea de seamă fiscală care include impozitul funciar pentru terenurile agricole, impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale și primele de asigurare medicală obligatorie, precum și declarația privind TVA pentru perioada solicitată.

Programul de rambursare se adresează întreprinderilor agricole înregistrate ca plătitori de TVA, care au sume TVA reportate pentru deducere în perioada fiscală următoare. Sunt eligibili:

Producătorii agricoli care au cel puțin 95% din activitate în sectoarele 01.1–01.6 din Clasificatorul activităților economice;
Producătorii care au înregistrat pierderi ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă asupra produselor vegetale din Republica Moldova.
Sumele TVA vor fi rambursate de Serviciul Fiscal de Stat și Trezoreria de Stat în termen de 25 de zile lucrătoare de la depunerea cererii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO