Listă de lectură pentru antreprenori: 7 cărți care te vor învăța cum să realizezi și să aplici un model de afacere

17 Iun. 2021, 06:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2021, 06:30 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Modelul de afaceri descrie logic modul în care organizația creează, livrează clienții și dobândește valoarea – economic și social. Alegerea unui model de afaceri potrivit startupului / afacerii tale este o necesitate pentru a avea succes. Iată 7 cărți în care vei descoperi mai multe despre modele de afaceri și aplicarea lor.

Schimbarea modelului de afaceri – Patrick van der Pijl

Cartea este despre schimbarea modelelor de afaceri învechite și irelevante la cele actuale, care satisfac nevoile timpului nostru. Autorul recomandă să se ia în considerare 6 opțiuni pentru schimbarea modelului: schimbarea serviciilor, schimbarea părților interesate, schimbarea digitală, schimbarea platformei, schimbarea exponențială și schimbarea circulară.

Strategia de inovare a modelului de afaceri – Raphael Amit, Christoph Zott

Probabil cea mai completă și detaliată carte despre modele de afaceri. Experiența academică și practică enormă a autorilor se simte încă din primele pagini. Vei descoperi numeroasele opțiuni pentru modele de afaceri și care este cea mai bună pentru startupul tău.

Modele de afaceri digitale – Adam Jablonski, Marek Jablonski

Cartea se concentrează pe modelele de afaceri din lumea digitală. De asemenea, se acordă multă atenție combinată simultan a creșterii unui startup și a monetizării acestuia, ceea ce pentru mulți este o sarcină de netrecut.

Noul (AB) Normal – Yossi Sheffi

O carte destul de de ,, proaspătă „care analizează deja impactul covid-19 asupra modelelor de afaceri și logisticii. Autorul explică în cartea sa cu startupurile și afacerile se pot restructura și se pot adapta la noile condiții.

Abonat – Tien Tzuo

Cartea este despre unul dintre cele mai populare modele de afaceri din lumea startupurilor – abonamentele. Puteți afla mai multe despre acestea, precum și despre istoria originii, argumente pentru și contra și despre modul în care cele mai mari companii din lume folosind acest model.

Inovarea în domeniul sănătății – Regina Herzlinger

O carte despre dezvoltarea tehnologiei și a diferitelor modele de afaceri într-una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere de astăzi – asistență medicală. Cred că, în legătură cu pandemia, mulți au început să se gândească la lansarea unui startup în acest domeniu. Deci, această carte va fi foarte relevantă și actuală.

Unități de creștere – Paul Orlando

Cartea este despre creșterea startup-urilor; despre cum se realizează și se calculează. Din această carte, vei afla mai multe despre valorile cheie de pornire – CAC, LTV etc. În plus, vei studia amănunțit modelele de afaceri ale startupurilor cu cea mai rapidă creștere – livrarea de alimente, taxiuri și multe altele.

Sursa: Telegram – antreprenor.md.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO