Guvernul a aprobat Raportul privind executarea bugetului de stat în anul 2020. Veniturile au scăzut fașă de 2019

17 Iun. 2021, 10:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Iun. 2021, 10:33 // Actual //  MD Bani

În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a aprobat Raportul privind executarea bugetului de stat în anul 2020. În Raport sunt incluse datele privind executarea bugetului public național, precum și a bugetului de stat în anul 2020 la venituri, cheltuieli, deficit și surse de finanțare a deficitului. De asemenea, Raportul conține informația privind datoria de stat și soldurile de mijloace bănești în conturile bugetului de stat.

Ținta de deficit a bugetului public național, inițial stabilită la nivel de 3,25% din PIB a fost revizuită până la 8,5% din PIB, în legatură cu necesitatea majorării cheltuielilor asociate luptei cu pandemia Covid-19. De facto exercițiul bugetar în anul 2020 s-a încheiat cu un deficit de 5,1% din PIB.

Potrivit raportului, bugetul de stat pentru anul 2020 a fost executat cu un deficit în sumă de 11 miliarde 134,9 milioane de lei, ce constituie 5,4% din PIB.

Veniturile  bugetului de stat au fost acumulate în sumă de 38 miliarde 500,5 mil. lei, cu 1 miliard 219,3 milioane de lei sau cu 3,3% mai mult față de prevederi.  Comparativ cu anul 2019, veniturile bugetului de stat au scăzut cu 1 miliard 467,4 mil. lei sau cu 3,7% în rezultatul încetinirii cresterii economice.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 49 miliarde 635,4 mil. lei, cu 3 miliarde 645,2 mil. lei sau cu 3,8 % sub nivelul prevederilor anuale. Comparativ cu anul 2019 cheltuielile au fost în creștere cu 6 miliarde 561,5 mil.lei sau cu 15,2 la sută.

Soldul datoriei de stat, la situația din 31 decembrie 2020, a constituit 67 miliarde 820,7 mil.lei, ceea ce constituie 32,9% din PIB, fiind cu 7,9 p.p. mai mare comparativ cu situația de la sfârșitul anului 2019.

Potrivit raportului, principalele măsuri au fost implementate pentru atenuarea efectelor negative generate de pandemia COVID-19 și au fost orientate spre:

  • susținerea cetățenilor și a activității de întreprinzător instituite în perioada stării de urgență; majorarea salariilor cadrelor medicale;
  • suportul  unic pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum lunar nu depășește 3000 lei;
  • suport acordat de către stat agenților economici din domeniul agricol, inclusiv prin programul de rambursare a TVA;
  • compensare veniturilor ratate de către bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat și menținerea nivelului de cheltuieli ale fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, în pofida ratării veniturilor de către acestea. Pentru acoperirea financiară a acestor măsuri, indicatorii bugetului de stat pentru anul 2020 au fost modificați prin 3 legi adoptate de Parlamentul RM.

De asemenea, conform raportului, obiectivul principal al Guvernului pentru anul 2021 rămâne a fi consolidarea poziției bugetar-fiscale și gestionarea responsabilă a finanțelor publice.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău