Remitențele, în declin, dar esențiale! 1 din 10 lei din economie vine de peste hotare

02 Iul. 2025, 10:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 10:49 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă mai puțini bani în primele trei luni ale anului curent. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei, volumul total al remitențelor personale primite (credit) s-a ridicat la 411,32 milioane de dolari, în scădere cu 5% față de perioada similară din 2024. Cu toate acestea, remiterile au continuat să joace un rol major în economie, echivalând cu 10,4% din PIB.

Scăderea a fost determinată în special de diminuarea intrărilor din remunerarea netă a salariaților cu 34,49 milioane de dolari, în timp ce transferurile personale au înregistrat o ușoară creștere de 8,34 milioane de dolari. Intrările de remitențe au provenit în cea mai mare parte din Uniunea Europeană, care a asigurat 59,8% din total, deși cu o scădere de 2,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Fluxurile din CSI s-au redus de 3,4 ori, ajungând să reprezinte doar 2,7% din totalul remitențelor, în timp ce remiterile din alte țări – precum SUA, Israel sau Regatul Unit – au crescut cu 9,3%, acoperind 37,5% din total.

În paralel, și plățile efectuate de rezidenți moldoveni către nerezidenți (debit) s-au diminuat cu 7,5%, în urma scăderii transferurilor personale (-8,05 milioane USD) și a remunerării nete a salariaților (-5,55 milioane USD). Totodată, s-au majorat transferurile de capital între gospodăriile populației cu 4,21 milioane USD. Cele mai multe ieșiri au fost direcționate către țările UE, unde sumele au crescut cu 14%, reprezentând 70,5% din totalul ieșirilor. Remiterile către CSI au scăzut cu 18,7%, până la o pondere de 3,6%, iar cele către alte regiuni s-au diminuat cu 3,5%, deținând o cotă de 25,9%.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, peste 237 mii de familii din Republica Moldova primesc bani de la rudele aflate la muncă peste hotare, iar aproape jumătate din acestea depind în totalitate de remitențe.

În prezent, estimativ, peste hotarele Republicii Moldova se află circa 1 milion de cetățeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO