Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a finalizat un control special (a fost inițiat la decizia AG a AO SC CLAD n.a) la Asociația Obștească „Structura Comună de Colectare, Licențiere și Autorizare a Drepturilor” (AO SC CLAD), care a scos la iveală un prejudiciu de peste 2 milioane de lei cauzat titularilor de drepturi prin acțiunile fostei conduceri, în special ale directorului Valeriu Roșca și juristei principale Olga Belei.
În perioada verificată, 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, au fost analizate 47 de contracte de licență încheiate cu utilizatori ai operelor protejate, iar în toate cazurile au fost constatate neconformități. Printre cele mai grave se numără aplicarea cu întârziere a metodologiei tarifare aprobate oficial în martie 2023, fapt ce a permis scutirea nejustificată a utilizatorilor de la plata pentru perioadele anterioare. Conform calculelor comisiei, acest lucru a generat pierderi de aproximativ 1,26 milioane lei. Alte prejudicii, estimate la peste 800.000 de lei, au fost generate prin diminuarea arbitrară a suprafețelor comerciale și a numărului de unități declarate de utilizatori, dar și prin întârzierea repetată a facturării remunerației compensatorii. În total, comisia estimează că structura comună de colectare a fost prejudiciată cu peste 2 milioane lei, sumă care nu a mai ajuns la titularii de drepturi.
Controlul a evidențiat și faptul că fostul director Roșca și jurista Belei au semnat contracte fără avizele necesare și în lipsa documentației obligatorii, inclusiv în situații în care aceleași numere de contract au fost folosite pentru versiuni diferite, semnate în date diferite și cu clauze financiare modificate. Comisia consideră că aceste practici ridică suspiciuni serioase privind legalitatea și integritatea acțiunilor fostei conduceri.
În urma constatărilor, AGEPI a formulat mai multe recomandări urgente: renegocierea contractelor încheiate neconform, recuperarea sumelor ratate, aplicarea de sancțiuni disciplinare și sesizarea organelor competente pentru investigarea răspunderii juridice a persoanelor implicate. De asemenea, se cere consolidarea mecanismelor interne de control în cadrul AO SC CLAD, pentru a preveni repetarea unor astfel de practici în viitor.
Actuala conducere a asociației a anunțat că a început procedurile necesare pentru remedierea deficiențelor și pentru tragerea la răspundere a celor vinovați. Potrivit AGEPI, prejudiciul de peste 2 milioane lei a afectat direct deținătorii de drepturi de autor și conexe, iar lipsa de transparență, supraveghere și conformitate a generat un impact financiar negativ considerabil.