Republica Moldova a reușit, în ultimii trei ani, să obțină progrese remarcabile în procesul de integrare europeană, iar rezultatele obținute până acum se datorează oamenilor care au ales să se implice activ. „Trei ani s-au simțit ca 30”, afirmă negociatorul-şef al R. Moldova la Bruxelles, Cristina Gherasimov, la un an de la crearea și coordonarea Biroului pentru integrare europeană (BIE). În cadrul unui interviu oferit jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”, Gherasimov a vorbit despre provocări, pași ce urmează a fi întreprinși și când R. Moldova ar putea deveni membru al Uniunii Europene. Producția a fost difuzată marți, 4 februarie, la RLIVE TV.
„Pe parcursul ultimilor ani, într-adevăr scriem o pagină a istoriei Republicii Moldova. Din data de trei martie 2022 și până astăzi, cred că am trecut ca țară, în 3 ani, care s-au simțit ca și 30 de ani. Atât de mult s-a muncit în ultimii ani. Suntem cu adevărat mai aproape ca niciodată. Acum, suntem o țară pe care o lumea o cunoaște din perspectiva bună a lucrurilor”, a declarat Cristina Gherasimov.
Gherasimov afirmă că, în următorii cinci ani, autoritățile R. Moldova vor fi în febra pregătirilor pentru aderare. Până în 2030, sau mai nou, 2029, ultimul termen de integrare, pomenit de Comisarul European pentru Extindere, Oliver Valhely, reforme vor trebui făcute în fiecare zi: armonizarea legislației naționale cu cea europeană, justiție justă, corupție pe cale de dispariție și consolidarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova.
„Noi am reușit să finalizăm prima etapă a screeningului explicativ, experții Comisiei Europene ne-au povestit despre cele 33 de capitole și cele sute de mii de pagini de legi, acte UE care guvernează această comunitate de state. Noi am mers exemplar, am pus întrebări. După care, în iulie am trecut la următoarea etapă unde am invitat noi Comisia la Chișinău, pentru această sesiune de screening. Această etapă noi o vom parcurge încă un an de zile. Iată screningul explicativ și bilateral sunt prima etapă a procesului de negocieri. (…) Avem semnale bune de la Bruxelles, că suntem suficient de avansați ca statele UE să poată deschide negocierile pe clusterul 1. (…) Când Republica Moldova va avansa suficient în implementarea tuturor etapelor de negocieri, acestea vor fi declarate închise. Va fi elaborat un raport de evaluare, pe care Comisia Europeană îl va prezenta statelor membre. Acolo, va fi menționat că Republica Moldova este gata pentru finalizarea negocierilor. Urmează mult-așteptatul accord de aderare, care, ulterior, trebuie ratificat în toate statele membre UE. Din acel moment, țara noastră va fi declarată membru al UE în deplinătatea drepturilor”, a adăugat oficialul.
Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).