„Ca orice fetiță mică eram pasionată de păpuși, dar… am crescut”. Acum jucăriile îi aduc bani, emoții și nopți albe

23 Iun. 2021, 16:49
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
23 Iun. 2021, 16:49 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Olga Rusu este este o tânără mămică pasionată de păpuși. Deoarece ficei ei nu îi plăceau păpușile obișnuite, Olga a început să le creeze singură folosind diverse materiale.  Ea își vinde păpușile în mediul online, iar o parte din ele le donează sau le face cadou.

Olga spune că era pasionată de cusut încă de când era mică, pentru a se învăța a coase ea spune a tăiat și rochia mamei sale, la care ținea enorm de mult. Apoi au urmat și alte peripeții.

„Ca orice fetiță mică eram pasionată de păpuși, dar … am crescut. Am vrut tot timpul să cos, nu îmi amintesc exact când a început să-mi placă. Încă la vârsta de 9 am tăiat rochia mamei, pe care a îmbrăcat-o la balul să de absolvire și la care ținea foarte mult, pentru a coase rochițe la păpuși. Apoi au urmat perdele, fețe de masă și altele, astfel am crescut cu dorința de a mă învăța să cos.”

Prima păpușă a cusut-o atunci când a înțeles că fiicei ei nu-i plăceau păpușile obișnuite. Olga recunoaște că a avut nevoie de mult timp până a trece de la idee la practică.

„Prima păpușă am vrut să o cos pentru fetița mea, care categoric nu iubea păpușile. Această idee s-a copt foarte mult. De la idee până la a face ceva frumos a trecut foarte mult timp.”

Atunci când confecționează păpuși, fiica este mereu lângă Olga și îi oferă ajutorul. La început Olga a creat o păpușă fără gură și nas, dar a întețes că îi lipsește ceva și a ales să vopsească fața.

„Acum confecționez păpuși, iar fetița mea stă mereu lângă mine, adoră să mă ajute. Văzusem pe internet păpușile de interior, cu ochii punctați, fără gură și nas, mă îndrăgostisem. Când a făcut-o am înțeles că îmi lipsește fața, emoțiile și deja de la a doua păpușă am pictat fața, ochii, gura, nasul, mi-a luat ceva timp să mă învăț, când ceva nu îmi iese o iau de la capăt.”

Olga spune că din dorința de a crea ceva frumos, uneori nu doarme nopțile.

„Deseori nu pot dormi nopțile, fiindcă mi se învârt în cap diferite idei. Sunt momente când păpușa deja e gata, însă uneori, când mă uit la ea îmi lipsește parcă ceva și astfel încep să îi cos alte haine. Așa am ajuns să o cutie plină cu hăinuțe nefolosite.”

Pentru a confecționa păpușile Olga Rusu folosește diverse materiale.

„Folosesc tricotaj special pentru corp și puf sintetic. Fața o pictez cu vopsea acrilică și creioane pastelate, de asemenea fac genuțe cât mai lungi. Pentru haine și încălțăminte folosesc absolut orice: bumbac, tricotaj, piele artificială, totul depinde de fantezie.”

Olga recunoaște că păpușile confecționate de ea sunt puțin mai scumpe decât cele din magazine, dar ele sunt speciale. Pentru a crea o singură păpușă ea are nevoie de 1-2 săptămâni.

„La o păpușă lucrez de la o săptămână până la două săptămâni. De aici și prețul puțin mai mare decât la păpușile din magazin. Sunt niște păpuși mai speciale, când procurați o astfel de păpușă puteți fi încrezut că e unică. Prețul unei păpuși poate varia între 50 – 65 de euro.”

Tânăra mămică își vinde creațiile mai mult în mediul online, pe rețelele de socializare, le oferă cadou și uneori le donează.

„Le vând mai mult prin interemediul rețelelor de socializare, am mai oferit cadou și uneori le donez. Clienții mei sunt diferiți, cred că pot să îi clasific în câteva categorii: persoane care vor să facă un cadou pentru cei mici și cei care și le procură pentru ei, pentru a păstra vie amintirea copilăriei ani la rând.”

Olga spune că această actvitate îi aduce liniște și împlinire sufletească.

„Le confecționez pentru că îmi aduc liniște sufletească, mâ mândresc cu fiecare păpușă creată, fiecare jucărie este preferata mea. Când am primit prima comandă nu îmi venea a crede că cineva le-a îndrăgit la fel de mult ca și mine.”

Tânăra este susținută în această activitate de fiica și soțul ei.

„Soțul și fiica mea sunt sprijunul cel mai de preț, fără ei nu cred că aș fi ajuns până aici. Pe viitor aș ca vrea ca cât mai multe dintre păpușile mele să-și găsească familia.”

„Ce poate fi mai frumos când știi că ceea ce faci este îndrăgit și de alții!”

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO