A început strângerea orzului: câmpurile arată bine, așteptările sunt mari, dar depinde cum va decurge recoltarea

01 Iul. 2021, 14:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Iul. 2021, 14:01 // Actual //  MD Bani

În Republica Moldova a început recoltarea orzului, iar în acest sens, Agrobiznes.md a luat legătura cu Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, director interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți, pentru a obține o prognoză referitor la recoltarea cerealelor care a fost demarată.

Expertul spune că recoltarea a început cu orzul de toamnă, cultură furajeră, însă din cauza precipitațiilor înregistrate, în ultima perioadă, aceasta se poate prelungi și există anumite riscuri.

”Orzul este cultură furajeră, desigur este și orz pentru bere, dar la noi nu se folosește, așa că toată cantitatea merge la furaj. Calitatea este bună, de obicei orzul se seamănă după porumb, anul trecut porumbul a fost compromis în mare parte, cât și producția la floarea-soarelui a fost compromisă, de aceea pe multe câmpuri, orzul este pătulit. Desigur contează și nivelul de fertilitate a solului, locul amplasării și alți factori, dar în general, recoltarea  orzului va fi complicată din motiv că orzul este destul de pătulit. Dacă va ploua în această perioadă, procesul de recoltare va fi îngreunat și mai mult” a menționat Boris Boincean.

Expertul susține așteaptă rezultate bune, întrucât toate câmpurile arată destul de bine.

”Toate câmpurile pe care le-am văzut, arată destul de bine, așteptările sunt destul de mari, dar depinde cum va decurge recoltarea. Roada va fi comparativ cu alți ani, destul de bună, estimativ circa 4 tone per hectar minim, o medie pe țară destul de bună, luînd în calcul toate condițiile meteo mai puțin favorabile. Dar aș vrea să vorbim despre cantitate atunci când toate câmpurile vor fi recoltate, altfel riscăm să rămânem numai cu prognoza care este bună, dar nu precisă” a subliniat Boris Boincean.

În urma evaluării suprafețelor agricole din țară, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și potrivit informațiilor operative, deținute de direcțiile agricole, pentru recolta anului 2021 au fost semănate culturi cerealiere pe o suprafață de circa 418, 9  mii ha, inclusiv:  318 mii ha cu grâu de toamnă și de primăvară, 64  mii ha cu orz de toamnă și de primăvară, rapiță – 33,9  mii ha, alte culturi – 2  mii ha. Suprafața culturilor cerealiere, comparativ cu anul 2020 (389,8 mii ha), este mai mare cu circa 7%, iar comparativ cu anul 2019, este mai mică cu circa 5% (444,2 mii ha).

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO