Sunteți în căutarea unei idei de afaceri? Începeți cu scopul pe care îl aveți

01 Iul. 2021, 12:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2021, 12:41 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Ați încercat vreodată să veniți cu o nouă idee de afaceri? Pentru unii antreprenori, ideea vine de la sine, iar pentru alții este destul de dificil să genereze o astfel de idee. Iată câteva idei care te vor ajuta să identifici mai ușor ceea ce îți dorești să faci.

Mulți îți vor recomanda să începi prin identificarea unei probleme din societate sau din viața personală. Apoi dezvoltați o soluție. Există și alte metode, desigur – cum ar fi evaluarea competențelor și abilităților personale, folosirea gândirii de proiectare, efectuarea cercetărilor de piață și așa mai departe. Dar un element este adesea trecut cu vederea sau lăsat ca un gând ulterior.

Acest element este un sens al scopului. Nu este doar forța motrice a unei afaceri; poate fi, de asemenea, sămânța unei idei de afaceri.

Scop înainte de problemă

În această formulare alternativă, simțul scopului – atât individual, cât și corporativ – este pe primul loc și ajută la ghidarea procesului. Uitați de elaborarea rapidă a misiunii și încercați să vă puneți următoarele întrebări înainte de a începe:

  • Care este scopul meu personal?
  • Care va fi scopul afacerii mele?
  • Care sunt obiectivele finale care îmi conduc ambiția?

Odată ce ai câteva gânduri inițiale, vezi dacă poți merge mai adânc. Este posibil să fi auzit de metoda 5 De ce, utilizată inițial într-un context corporativ pentru a ajunge la miezul unei probleme. Aici îl puteți aplica și propriei călătorii de identificare a scopurilor.

Întrebați-vă: „Care este scopul meu personal?” Vino cu un răspuns. Apoi contestați răspunsul întrebând: „De ce?” Repetați acest lucru de cinci ori (de aici și 5 De ce). Acest lucru este esențial – nu doar ca o inițiativă personală de conștientizare de sine, ci ca un aspect cheie al planului de afaceri.

Nu există o modalitate corectă sau greșită de a lucra prin această metodă. Este doar un instrument care vă ajută să vă explorați mai profund intențiile. Nici nu trebuie să ajungeți la un răspuns despre schimbarea lumii. Dacă este semnificativ pentru dvs. ar trebui să fie inclus.

Un studiu recent realizat de Harvard Business Review sugerează că antreprenorii cu un sentiment de „pasiune armonioasă” (adică, motivați de locul de muncă deoarece le aduce un sentiment de satisfacție și identificare personală) au fost mai puțin susceptibili să raporteze experiențe de epuizare decât antreprenorii cu un sentiment de „pasiune obsesivă” (adică motivată de serviciu datorită statutului, banilor sau altor recompense externe).

Dintr-o perspectivă practică, construirea unui scop corporativ puternic în propriul meu startup oferă claritate în fiecare etapă ulterioară a procesului.

La un nivel mai personal, a avea un simț al scopului vă poate oferi energia și impulsul de care aveți nevoie pentru a continua să lucrați la afacerea dvs., zi de zi, an de an. Odată ce emoția inițială a unui nou proiect dispare și rămâneți cu munca dificilă și consecventă de a vă construi afacerea, veți avea o bază solidă de semnificație, misiune și scop care să vă susțină.

Realitatea Live

26 Ian. 2022, 23:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2022, 23:20 // Actual //  Lupu Eduard

Aşa numiţii crypto-infractori au spălat în 2021 circa 8,6 miliarde de dolari în criptomonede, un avans de 30% prin comparaţie cu anul precedent, arată noi date publicate de Chainalysis, citate de Yahoo Finance.

În total, criptomonedele furate din 2017 până la finalul anului trecut valorează peste 33 de miliarde de dolari, majoritatea sumei fiind trimisă de-a lungul timpului către exchange-uri centralizate.

Cea mai mare diferenţă între spălarea banilor fiat şi spălarea criptomonedelor este că, având în vedere transparenţa inerentă a blockchain-ului, putem monitoriza mai uşor felul în care infractorii mută criptomonede între portofele şi servicii crypto, în încercarea de a-şi converti fondurile în cash.”

Raportul arată că finanţele descentralizate (DeFi) au început să joace un rol mult mai mare în spălarea criptomonedelor, în vreme ce 17% din fondurile trimise de pe portofele ilicite s-au îndreptat către protocoale descentralizate, de la doar 2% în 2020.

Totodată, Chainalysis subliniază diferenţa între furt şi escrocherie. Adresele asociate cu acte de furt au trimis sub jumătate din fondurile sustrase către platforme de tip DeFi – peste 750 de milioane de dolari în criptomonede.

De exemplu, „armata” de hackeri a Coreei de Nord, responsabilă de furarea a 400 de milioane de dolari în crypto, a folosit protocoale DeFi pentru a spăla banii.
Pe de altă parte, escrocii trimit majoritatea fondurilor către adrese din exchange-uri centralizate.

Cercetarea realizată de Chainalysis a luat în calcul cantitatea de criptomonede trimise de pe adrese ilicite către adrese găzduite de servicii.

„Dacă nu există niciun mod prin care să accesezi fondurile, nu există de la bun început nicio motivaţie să comiţi infracţiuni cu criptomonede – de aceea, spălatul de bani se afla la baza tuturor altor infracţiuni cu criptomonede”, reiese din textul redactat de Chainalysis.

Totuşi, banii spălaţi au reprezentat doar 0,05% din volumul total de tranzacţii din 2021. Prin comparaţie, anul trecut au fost spălaţi între 800 de miliarde şi 2.000 de miliarde de dolari în aşa-zişii bani fiat, emişi de băncile centrale.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău