Anatol Nebunu este antreprenorul care deja de 10 ani a lansat o afacere în apicultură, iar despre albine ar putea să vorbească ore întregi, scrie FARM. De asemenea, din dragostea pentru albine, apicultorul a început să strângă și ierburi pentru a prepara cel mai bun ceai din sudul țării, care se combină perfect cu mierea produsă de el.
Anatol Nebunu, membru FARM și directorul executiv al organizației teritoriale din Cahul, împreună cu alți 10 antreprenori au creat Cooperativa ”APILIFE” – proiect și mecanism lansat cu suportul și expertiza specialiștilor FARM. În cadrul cooperativei, antreprenorii își propun să ambaleze și comercializeze mierea. Iar pentru realizarea acestui obiectiv, au reușit să obțină o finanțare din partea IFAD, cu ajutorul echipei FARM. Iar din banii obținuți, au cumpărat mai multe utilaje pentru procesarea mierii.
Dnul Anatol spune că cererea pe piață este, iar mierea este solicitată de consumatori.
„Este! La noi la Cahul se vinde tot – și în pachețele și în borcane, se vinde în restaurante, cafenele. De miere au nevoie și la școli și la grădinițe.”
Antreprenorul se ocupă personal cu apicultura deja de 10 ani. Acesta spune că mierea o produce, dar mai are de învățat la capitolul vânzări.
„Eu personal mă ocup cu apicultura aproximativ de 10 ani. În această perioadă am acumulat experiență și doresc să încercăm să vindem noi cu puterea noastră. De produs mierea ne-am învățat, dar trebuie să putem și să vindem.”
Anatol Nebunu a vorbit și despre producția de miere și calitatea acesteia, conform spuselor, mierea din țara noastră este întrebată în Europa.
„Eu nu produc așa mult, aproximativ 1,5 tone de miere. Noi însă suntem mai mulți și producem până la 10 – 20 de tone și asta mă refer doar la membrii cooperativei. Mierea noastră e calitativă, aceasta de la sud se deosebește. Fiecare regiune are specificul său. Mierea din Republica Moldova, în general este calitativă și este solicitată pe piața din Europa.”
Apicultorul spune că producția de miere din acest an va fi bună și speră ca calitatea să se mențină la fel de înaltă ca anul trecut. El spune că ploile din acest an au afectat puțin albinele. Totuși, potrivit dnlui Anatol succesul depinde de cunoștințele apicultorului.”
„Anul acesta, cantitativ va fi multă miere, în special mierea de salcâm. Anul trecut a fost foarte bună calitatea mierii, sper și anul acesta să se mențină calitatea. Puțin ne-au afectat totuși ploile care au fost în timpul culesului la salcâm. Pentru că atunci când plouă, albina nu poate zbura și ea consumă mierea pe care a colectat-o cu câteva zile înainte.
În general, succesul apicultorului se ascunde în cunoștințele pe care le are și pe care le aplică. Poți să ai cunoștințe, dar să nu le aplici corect. Trebuie să știi în orice moment ce acțiune să întreprinzi pentru a avea familii puternice. Să nu le pierzi, să nu intre în roire, să nu plece.”