VOTEAZA-FARA-COADA.EU: Diaspora poate afla online care ți-e cea mai comodă secție de votare pentru a nu sta în rând

06 Iul. 2021, 16:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 16:42 // Actual //  MD Bani

Cei, care vor vota în afara țării, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pot verifica în regim online care este cea mai optimă secție, unde își pot exercita dreptul la vot, informează Realitatea.md. În acest sens, un grup de tineri entuziaști au creat o aplicație online, pe care o puteți accesa chiar și de pe telefonul vostru mobil.

Tinerii au creat această aplicație prin muncă de voluntariat, ba chiar au folosit resursele proprii pentru pregătiri și documentare. Este vorba despre aplicația online voteaza-fara-coada.eu, care vine să faciliteze procesul de vot pentru cetățenii Republicii Moldova, scrie Realitatea.md.

Unul dintre autorii acestui proiect este Nicolae Lozovan, care a declarat pentru Realitatea.md că această idee i-a apărut după ce un membru al grupului „Adoptă un Vot” a întrebat cum pot fi redistribuiți cetățenii la secțiile de votare, astfel încât aceștia să nu mai piardă ore în șir în zadar.

„Dacă vă aduceți aminte, la alegerile prezidențiale precedente au fost foarte multe secții supra-aglomerate, unde fie lumea a epuizat toate buletinele de vot, fie nu au avut fizic timp să voteze, fiind în număr foarte mare.

Am răspuns la chemarea lui Mitrofan Curti privind inițierea unui grup de lucru pentru crearea unei aplicații, care ar facilita deplasarea votanților spre secțiile optime. Peste câteva zile am avut mai multe meeting-uri online, inițial în 3, apoi s-au mai alăturat câțiva din diasporă. Așa am listat mai multe sugestii, ne-am împărțit task-urile și am început a lucra, mie revenindu-mi partea tehnică. Între timp am postat pe mai multe pagini de Facebook, întrebând cine ar fi interesat sau dacă știe cineva de un astfel de proiect în curs de derulare, însă am primit aproape zero răspunsuri. Am scris și CEC-ului, pentru a ne pune la dispoziție cât de puțină informație formatată de ordin public, și nu am primit nici un răspuns. Chiar adnimistratorii grupului Adoptă un Vot au fost prea ocupați să ne audă (vremuri tulburi, ce vrei).

Toate resursele au fost și sunt proprii: fie IT, sau timp. Am lucrat câteva săptămâni bune, dar suntem în final bucuroși de rezultat. În ultimele zile am văzut că, de fapt, mai sunt câteva platforme care pun la dispoziție o căutare eficientă a secțiilor de vot din diasporă, însă nici o platformă nu alege secțiile optim, după mai mulți factori, cum o face platforma noastră.

Pe lângă lista de secții pusă la dispoziție, în casuța secției – lumea poate ușor interacționa prin chat, ceea ce ne-am gândit noi că va facilita schimbul de informații între cetățenii de peste hotare”, a afirmat Nicolae Lozovan.

În această aplicație puteți găsi informații detaliate cu privire la adresele secțiilor de votare apropiate, numărul persoanelor care au fost prezente la acele secții de votare la alegerile prezidențiale de anul trecut, precum și numărul aproximativ de alegători înregistrați care ar putea vota la acea secție de vot.

Diaspora votează fără coadă

 

Realitatea Live

02 Mai 2024, 14:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 14:46 // Actual //  Lupu Eduard

Producția de ouă în Moldova a înregistrat o scădere în primul trimestru al anului 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, producția totală de ouă a înregistrat o diminuare cu 1,1%, arată datele Biroului Național de Statistică.

Principalul motiv al acestei scăderi a fost reducerea producției de ouă în gospodăriile populației, care a înregistrat o scădere de 4,5%. În schimb, în întreprinderile agricole, producția de ouă a înregistrat o ușoară creștere de 0,4%.

Cu toate acestea, în ciuda scăderii producției, oferta de ouă pe piață rămâne suficientă. La Piața Centrală din capitală, prețurile ouălor de găină variază între 18 și 28 de lei pentru zece ouă, iar în lanțurile de retail mari din țară, prețul mediu ajunge până la 40 de lei pentru o duzină de ouă.

În ceea ce privește obiceiurile de Paște, cercetările IData arată că moldovenii plănuiesc să vopsească aproximativ 18 ouă pe familie în acest an, o cifră similară cu cea din 2023. Acest lucru arată că tradițiile legate de Paște rămân puternice în Moldova, indiferent de schimbările din producția de ouă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău