Merkel și Biden: Rusiei nu ar trebui să i se permită să folosească energia drept armă pentru a-și amenința vecinii

16 Iul. 2021, 10:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Iul. 2021, 10:02 // Actual //  MD Bani

În timpul discuțiilor de la Washington, președintele american Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel au făcut schimb de opinii cu privire la proiectul gazoductului Nord Stream 2. Biden a declarat că a fost de acord cu Merkel că Moscovei nu ar trebui să i se permită să folosească energie pentru a presa țările vecine. Merkel a menționat că Germania și Statele Unite au opinii diferite despre Nord Stream 2

Biden a spus că și-a exprimat îngrijorarea Merkel cu privire la conductă.

„Cancelarul și eu suntem de acord că Rusiei nu ar trebui să i se permită să folosească energia ca armă pentru a-și amenința vecinii”, a declarat Biden în timpul unei conferințe de presă comune cu Merkel la Washington.

Cancelarul german a spus că Nord Stream 2 este un „proiect suplimentar” și nu ar trebui să fie un substitut pentru tranzitul de gaze prin Ucraina.

„Ucraina ar trebui să rămână o țară de tranzit pentru gazele naturale”, a spus ea într-o conferință de presă.

Potrivit Merkel, Germania va acționa „dacă Rusia privează Ucraina de dreptul de tranzit”. Răspunzând la o întrebare clarificatoare a unui jurnalist, cancelarul a explicat că, în cazul unor probleme cu tranzitul de gaze prin Ucraina, Germania poate acționa nu numai independent, ci și prin Uniunea Europeană. Ea a reamintit că prin UE au fost introduse sancțiuni împotriva Rusiei legate de conflictul ucrainean.

„Sper că nu va trebui niciodată să luăm astfel de decizii (în raport cu situația din Nord Stream 2 – IF)”, a adăugat ea.

În același timp, Merkel a declarat că ea și Biden „au aprecieri diferite despre esența acestui proiect”.

Biden, comentând tema Nord Stream 2, a spus că Statele Unite și Germania sunt prieteni, iar prietenii, în cuvintele sale, „își pot permite să nu fie de acord unul cu celălalt”.

El a reamintit că, când a ajuns la putere, proiectul era aproape de finalizare. „Nu am văzut niciun rost în sancțiuni suplimentare. În schimb, am ales să lucrăm cu Germania”, a spus Biden.

El a subliniat că este de părerea că este important să se asigure securitatea energetică a Europei. Vorbind despre modul în care Nord Stream 2 îl va afecta, Biden a răspuns: „Vom vedea”.

Administrația SUA se opune implementării Nord Stream 2 și a impus o serie de sancțiuni împotriva acestui proiect.

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat luna trecută că Washingtonul discută cu Germania măsurile de prevenire a utilizării gazoductului Nord Stream 2 pentru constrângere sau șantaj. În plus, potrivit Blinken, Washingtonul și Berlinul iau în considerare acțiuni pentru a oferi „protecție economică și strategică pentru țări precum Ucraina”.

La sfârșitul lunii mai, administrația Biden a impus sancțiuni asupra unor companii și nave implicate în construcția conductei, dar nu a impus sancțiuni operatorului Nord Stream 2 AG. Această decizie a fost criticată de un număr de politicieni din Statele Unite, precum și de autoritățile ucrainene. Merkel a spus că administrația SUA a făcut un pas către Germania, hotărând să abandoneze măsurile dure împotriva proiectului de conductă de gaz Nord Stream 2.

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 13:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 13:49 // Actual //  Ursu Victor

În urma ultimelor sancțiuni impuse de Statele Unite, Gazprom a fost privat de posibilitatea de a încasă plăți pentru gazul livrat clienților săi. În acest context, Turcia a cerut Washingtonului să permită efectuarea plăților către Gazprombank, banca care primește plățile pentru combustibilul trimis în străinătate.

Fără o astfel de relaxare a sancțiunilor, „nu vom putea plăti Rusia, iar dacă nu vom putea plăti, nu vom putea cumpăra bunuri”, a declarat ministrul turc al energiei, Alparslan Bayraktar, pentru jurnaliști, conform Bloomberg.

Gazprombank a reușit până acum să evite parțial sancțiunile datorită rolului său esențial în facilitarea plăților pentru livrările de energie. Cu toate acestea, în săptămâna trecută, Statele Unite au extins restricțiile, incluzând banca pe lista SDN. Înainte, Gazprombank nu putea efectua operațiuni de corespondență și tranzacții cu obligațiuni și acțiuni, dar noile măsuri exclud efectiv banca din sistemul financiar american și îngheață activele acesteia.

„Dacă sancțiunile nu vor fi ridicate, acest lucru ar putea avea consecințe grave pentru Turcia”, a avertizat Bayraktar. Ca exemplu, acesta a menționat excepțiile anterioare în cazul sancțiunilor legate de Iran.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaz pentru Turcia, asigurând aproximativ 42% din importurile acesteia anul trecut.

Un alt client major al Gazpromului, Ungaria, a criticat noile sancțiuni americane, afirmând că acestea pun în pericol securitatea energetică. După discuțiile din săptămâna trecută cu miniștrii regionali ai energiei, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că statele din regiune „vor găsi o modalitate” de a continua livrările. Gazul rusesc ajunge în unele țări europene prin conducta „Turkish Stream”.

În schimb, Austria a evitat problemele legate de plăți, întrucât a rupt relațiile cu Gazprom înainte de extinderea sancțiunilor împotriva Gazprombank. Compania austriacă OMV a decis să nu plătească Gazprom pentru gazul livrat în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie, pentru a compensa cel puțin parțial suma de peste 230 milioane de euro atribuită printr-o decizie de arbitraj legată de oprirea livrărilor către filiala germană a Gazpromului în 2022. Ca urmare, Gazprom a întrerupt furnizările de gaz către Austria prin tranzit prin Ucraina începând cu 16 noiembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală