(VIDEO) Polițiștii din Malaysia surprinși cum distrug 1.069 platforme miniere bitcoin cu ajutorul unui compactor

19 Iul. 2021, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2021, 13:16 // Actual //  MD Bani

Autoritățile din Malaezia au confiscat 1.069 de platforme miniere bitcoin, le-au așezat într-o parcare la sediul poliției și au folosit un rulou cu aburi pentru a le zdrobi, ca parte a unei operațiuni comune între forțele de ordine din orașul Miri și utilitatea electrică Sarawak Energy.

Comisarul adjunct de poliție, Hakemal Hawari, a declarat pentru CNBC că represiunea a avut loc după ce minerii ar fi sustras energie electrică în valoare de 2 milioane de dolari sifonată de pe liniile electrice Sarawak Energy.

Un videoclip al evenimentului postat săptămâna trecută de presa locală Sarawak Dayak Daily a devenit de atunci viral pe social media.

Autoritățile de pe insula Borneo au confiscat platformele în șase raiduri separate între februarie și aprilie. În total, poliția a distrus echipamente miniere de aproximativ 1,26 milioane de dolari.

Poliția a ales să zdrobească uneltele miniere, mai degrabă decât să le vândă, în conformitate cu o hotărâre judecătorească. Alte țări, cum ar fi China, au luat o cale diferită, licitând platformele confiscate.

Hawari a spus că furtul de electricitate de către minerii de bitcoin a dus la arderea a trei case în oraș. Șeful poliției Miri a declarat pentru CNBC că nu există în prezent alte operațiuni miniere active.

Minarea criptografică este procesul cu consum intensiv de energie care creează un nou bitcoin. Când oamenii „exploatează”, asta înseamnă de fapt că încearcă să rezolve o problemă matematică complexă folosind un computer extrem de specializat. Rezolvarea acestei probleme este atât ceea ce deblochează noi jetoane, cât și verifică tranzacții noi. Cu toate acestea, funcționarea acestor mașini la capacitate maximă atrage o mare cantitate de energie, ceea ce poate pune în pericol rețelele electrice locale.

În timp ce exploatarea criptomonedelor nu este ilegală în Malaezia, există legi stricte în ceea ce privește consumul de energie. Secțiunea 37 din Legea privind furnizarea de energie electrică din Malaezia îi amenință pe cei care manipulează liniile electrice cu amenzi de până la 100.000 ringgit malaysieni (23.700 dolari) și cinci ani de închisoare.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ