Perspectivele Parteneriatului Estic, discutate de Maia Sandu la Batumi

20 Iul. 2021, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 10:05 // Actual //  MD Bani

Perspectivele Parteneriatului Estic și felul în care  Georgia, Ucraina și Republica Moldova, ca state asociate, își pot consolida pe diverse dimensiuni relația cu Uniunea Europeană– sunt câteva subiecte discutate ieri, 19 iulie, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Conferinței Internaționale de la Batumi, Georgia, la care a participat și președinta Maia Sandu.

„Odată cu semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova s-a angajat să construiască o țară democratică și prosperă pentru cetățenii săi. Consolidarea instituțiilor statului, combaterea corupției, eliminarea judecătorilor compromiși din sistem și un sector public profesionist și integru – aceasta este integrarea europeană pe care și-o doresc cetățenii Republicii Moldova și pe care ei au susținut-o prin votul majoritar din 11 iulie”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a reiterat că mizează pe sprijinul partenerilor europeni în realizarea ambițioasei agende de curățare a țării și și-a exprimat recunoștința pentru tot suportul de care Republica Moldova a beneficiat până acum.

„În acest context, am subliniat importanța Parteneriatului Estic, drept unul dintre instrumentele ce va contribui și în viitor la transformarea țărilor noastre. Sunt convinsă că o cooperare dinamică și sinergică între Moldova, Georgia și Ucraina ne va ajuta să valorificăm într-un mod mai eficient oportunitățile oferite de către partenerii europeni, întru binele țărilor noastre, dar și al întregii Uniuni Europene”, a subliniat președintele Republicii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu a discutat la Batumi cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

„Am abordat mai multe subiecte de pe agenda bilaterală. Am convenit că, odată cu instalarea noului executiv de la Chișinău, guvernele țărilor noastre se vor convoca pentru a lucra punctual pe aceste subiecte, ce vizează interesele ambelor țări”, a specificat președintele Republicii Moldova.

Pe finalul zilei de ieri, 19 iulie, Maia Sandu a avut la Batumi o întrevedere cu Charles Michel, președintele Consiliului European. Părțile au discutat despre rezultatele alegerilor din Republica Moldova, despre pașii ce urmează după formarea Guvernului și primele acțiuni ale noii majorități parlamentare.

„I-am mulțumit domnului Președinte pentru planul de redresare economică de 600 de milioane de euro pentru țara noastră, anunțat de Comisia Europeană la începutul verii, și pentru deschiderea de a sprijini autoritățile Republicii Moldova în implementarea agendei noastre de reforme. Republica Moldova are nevoie de o transformare internă profundă, iar Uniunea Europeană rămâne un partener important în acest process”, a menționat șefa statului.

Tot ieri, la cea de-a 17-ea ediție a Conferinței Internaționale de la Batumi, președinta R. Moldova Maia Sandu, președinta Georgiei Salome Zourabichvili și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski au semnat Declarația comună a Liderilor Partenerilor Asociați ai Uniunii Europene.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ