Perspectivele Parteneriatului Estic, discutate de Maia Sandu la Batumi

20 Iul. 2021, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 10:05 // Actual //  MD Bani

Perspectivele Parteneriatului Estic și felul în care  Georgia, Ucraina și Republica Moldova, ca state asociate, își pot consolida pe diverse dimensiuni relația cu Uniunea Europeană– sunt câteva subiecte discutate ieri, 19 iulie, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Conferinței Internaționale de la Batumi, Georgia, la care a participat și președinta Maia Sandu.

„Odată cu semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova s-a angajat să construiască o țară democratică și prosperă pentru cetățenii săi. Consolidarea instituțiilor statului, combaterea corupției, eliminarea judecătorilor compromiși din sistem și un sector public profesionist și integru – aceasta este integrarea europeană pe care și-o doresc cetățenii Republicii Moldova și pe care ei au susținut-o prin votul majoritar din 11 iulie”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu a reiterat că mizează pe sprijinul partenerilor europeni în realizarea ambițioasei agende de curățare a țării și și-a exprimat recunoștința pentru tot suportul de care Republica Moldova a beneficiat până acum.

„În acest context, am subliniat importanța Parteneriatului Estic, drept unul dintre instrumentele ce va contribui și în viitor la transformarea țărilor noastre. Sunt convinsă că o cooperare dinamică și sinergică între Moldova, Georgia și Ucraina ne va ajuta să valorificăm într-un mod mai eficient oportunitățile oferite de către partenerii europeni, întru binele țărilor noastre, dar și al întregii Uniuni Europene”, a subliniat președintele Republicii Moldova.

De asemenea, Maia Sandu a discutat la Batumi cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

„Am abordat mai multe subiecte de pe agenda bilaterală. Am convenit că, odată cu instalarea noului executiv de la Chișinău, guvernele țărilor noastre se vor convoca pentru a lucra punctual pe aceste subiecte, ce vizează interesele ambelor țări”, a specificat președintele Republicii Moldova.

Pe finalul zilei de ieri, 19 iulie, Maia Sandu a avut la Batumi o întrevedere cu Charles Michel, președintele Consiliului European. Părțile au discutat despre rezultatele alegerilor din Republica Moldova, despre pașii ce urmează după formarea Guvernului și primele acțiuni ale noii majorități parlamentare.

„I-am mulțumit domnului Președinte pentru planul de redresare economică de 600 de milioane de euro pentru țara noastră, anunțat de Comisia Europeană la începutul verii, și pentru deschiderea de a sprijini autoritățile Republicii Moldova în implementarea agendei noastre de reforme. Republica Moldova are nevoie de o transformare internă profundă, iar Uniunea Europeană rămâne un partener important în acest process”, a menționat șefa statului.

Tot ieri, la cea de-a 17-ea ediție a Conferinței Internaționale de la Batumi, președinta R. Moldova Maia Sandu, președinta Georgiei Salome Zourabichvili și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski au semnat Declarația comună a Liderilor Partenerilor Asociați ai Uniunii Europene.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO