Archbee, start-up tech creat de un român ia o finanţare de 1 mil. dolari şi intră în acceleratorul american Ycombinator

22 Iul. 2021, 10:50
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2021, 10:50 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Dragoş Bulugean este un tânăr din România, absolvent de Automatică din Craiova. Tânărul a creat start-upul tech – Archbee, o platformă prin intermediul căreia dezvoltatorii de software sunt conectaţi cu echipele de produs, nonteh­nice, a luat o investiţie de un milion de dolari, condusă de fondul de risc Inovo Venture Partners şi a fost acceptat de asemenea şi în acceleratorul american YCombinator, cel mai important din lume.

Lansată în iunie 2019, Archbee este o platformă folosită de echipele din companiile de tehnologie, pentru a colabora mai bine în diverse proiecte, scrie Startupcafe.ro.

„Întreprinderile se grăbesc să creeze produse, să le lanseze mai repede şi să fie primele pe piaţă. O parte importantă a creării produselor este catalogul sau indexul său – în esenţă ghidul «cum să». Aceasta este sarcina, adesea neglijată, pe care Archbee o face mai uşor de creat. Nu este doar un manual de produs, ci o bază centrală de cunoştinţe şi adevărata faţă a cunoştinţelor care are un impact asupra valorilor comerciale – contribuind la îmbunătăţirea timpului de integrare pentru clienţi, reducând numărul de bilete de asistenţă şi, important, făcând produsele înţelese de utilizatori. Ne concentrăm pe a ajuta orice companie care construieşte software să creeze spaţii de colaborare accesibile tuturor şi uşor de utilizat“, a declarat Dragoş Bulugean, fondator şi CEO al Archbee.

Platforma face legătură între echipele tehnice – cum sunt developerii – cu cele non-tehnice – cum sunt echipele de produs – din companii. De asemenea, prin intermediul spațiilor sale, echipele pot să stocheze cantități mari de informații necesare în proiectele lor.

Platforma operează legal pe firma AiurLabs, înregistrată în statul american Delaware. În doi ani, platforma a depășit 100 de clienți la nivel mondial, iar veniturile sale au crescut cu 20% de la o lună la alta.

„Misiunea noastră la Archbee este de a deveni instrumentul principal utilizat de companiile de dezvoltare la nivel global. Într-o lume tot mai distantă, ajutăm firmele să creeze sinergii, să îmbunătățească productivitatea și să construiască echipe mai fericite. Au fost 12 luni  incredibile și suntem pregătiți să realizăm mult mai mult în anul următor”, a afirmat Dragoș Bulugean.

YCombinator este cel mai mare accelerator de business din lume, printre startup-urile dezvoltate aici numărându-se companii care valorează miliarde de dolari acum: AirbnbDropboxStripeRedditDoorDash.

„Faptul că suntem investitor principal în runda acordată Archbee reflectă încrederea noastră în acest dezvoltator și fondator excepțional, Dragoș, și în produsul său. Archbee este o platformă mult așteptată, prin care dezvoltatorii trec de la lucrul sincron la asincron, permițându-le să petreacă mai mult timp în modul de lucru profund și să rezolve probleme mai dificile, care necesită o atenție deplină. Este deja foarte apreciat de dezvoltatori, dar și de echipele de marketing și vânzări datorită capacității de a partaja cu ușurință documentația cu clienții”, a spus, la rândul său, Maciej Malysz, partner în cadrul Inovo Venture Partners.

 

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO