Sesiunea de informare continuă! Directorul adjunct AEE, Eugen Gîrlea, a vizitat Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă

22 Iul. 2021, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2021, 17:32 // Actual //  MD Bani

Directorul adjunct al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Eugen Gîrlea a vizitat raioanele Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă pentru a comunica cu reprezentanții administrației publice locale și pentru a prezenta informațiile disponibile privind eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente. Astfel de vizite urmează a fi organizate în toate raioanele Republicii Moldova și UTA Găgăuzia.

În acest sens, în cadrul Consiliilor Raionale, au fost instalate panouri cu informații la care are acces toată populația, precum: sfaturi la domiciliu sau la birou, măsuri de eficientizare a energiei. De asemenea, pentru specialiștii în domeniu sunt disponibile informații despre cerințele minime de elaborare a unui audit energetic, scopul și importanța acestuia.

Vicepreședintele raionului Anenii Noi, pe domeniul economic, Valentin Brinișter, a salutat inițiativa noastră și a menționat că eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă sunt subiecte foarte importante pentru raion și oamenii trebuie să cunoască cât mai multă informaţie despre eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.

Valentina Barbei, vicepreședinta raionului Ștefan Vodă, ne-a mulțumit pentru inițiativa voastră și ne-a asigurat că va depune maxim efort pentru a susține și promova acțiunile de informare inițiate de AEE privind eficiența energetică în raionul Ștefan Vodă.

Vicepreședintele raionului Căușeni, Oleg Cuciuc ne-a comunicat că campania de informare privind eficiența energetică este una  binevenită și că va contribui la deseminarea informațiilor disponibile pe teritoriul raionului Căușeni.

,,Prin această campanie ne dorim să ajungem în toate raioanele Republicii Moldova și să oferim informații la cat mai multă populație. Este important să realizăm că doar împreună putem contribui la durabilitatea mediului înconjurător și la reducerea emisiilor de CO2, cât și a consumului de energie” a spus,  Eugen Gîrlea.

Campania se desfășoară  în perioada iunie – august 2021,  în toate centrele raionale ale Republicii Moldova și UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este  diseminarea informației prin intermediul autorităților publice locale, despre eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.

AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală