Admitere 2021: Profesiile care nu te vor lăsa șomer sunt cele din domeniul IT. Raport

28 Iul. 2021, 15:33
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2021, 15:33 // Actual //  MD Bani

Potrivit  raportului 100 de Joburi de viitor, realizat de Universitatea Deakin din Australia, mai mult de jumătate din locurile de muncă ale viitorului sunt specialități care au nevoie de cunoștințe în Tehnologia Informației, iar necesitatea alfabetizării digitale, pentru a găsi un loc de muncă vacant, a crescut cu 212% timp de trei ani. În 2021, această abilitate a devenit absolut necesară, pandemia accelerând și mai mult dezvoltarea domeniului Tehnologiilor Informației.

Oferta de admitere a Universității de Stat din Moldova și anume Facultatea de Fizică și Inginerie, propune abiturienților instrumentele necesare pentru ca aceștia să însușească abilități practice, necesare și actuale în următoarele decenii. Punctul forte al acestei Facultăți este matricea educațională, creată în jurul abilităților practice de inginerie, proiectare, stabilirea mecanismului de funcționare și a Fizicii – știința care studiază proprietățile și structura materiei, formele de mișcare ale acesteia, precum și transformările lor reciproce.

În cadrul etapei de Admitere 2021, Facultatea de Fizică și Inginerie a venit cu următoarea ofertă educațională:

🔴 LICENȚĂ

🔸 Fizică (Program comun cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România – două diplome)

🔸 Tehnologia informației (studii la Zi și Frecvență Redusă)

🔸 Inginerie și managementul calității (studii la Zi și Frecvență Redusă)

🔴 MASTERAT

🔸 Fizica teoretică

🔸 Fizica și ingineria semiconductorilor

🔸 Procedee și metode de măsurare în ingineria mediului

🔸 Tehnologii informaționale în modelare

🔸 Tehnologii informaționale în educație

Drept exemplu, pentru a vă convinge de actualitatea disciplinelor propuse, Facultatea de Fizică și Inginerie propune facultativ și ore de pilotarea dronelor, o practică inovativă, utilizată cu succes în economia mondială, de la servicii de curierat – până la agricultură, și care începe a fi implementată și în Republica Moldova. Alte cursuri oferite facultativ studenților țin de managementul aplicațiilor, testarea software, limbaje de programare.

Pentru a fi admis la această Facultate, este necesară depunerea dosarului până pe data de 30 iulie 2021. Locurile la buget sunt distribuite în bază de concurs, iar prețul pentru studiile în bază de contract pornește de 5500 de lei anual.

Alege cariera IT la Facultatea de Fizică și Inginerie a Universității de Stat din Moldova.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să accesați pagina web a facultății: http://phys.usm.md.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău