Săptămâna începe cu dreptul pentru procurorii anticorupție, dar și pentru ofițerii Centrul Național Anticorupţie, care desfășoară, în aceste clipe, percheziții simultane la peste 55 de adrese, scrie Realitatea.md.
Descinderile au loc într-un dosar de corupție la Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului, în care sunt vizați atât responsabili din cadrul instituției, cât și beneficiari ai unor companii.
„Procesul penal a fost inițiat la începutul acestui an pe faptul abuzului de serviciu, coruperii pasive, coruperii active și traficului de influență, iar în rezultatul investigațiilor procurorii au documentat acțiunile ilicite ale responsabililor din cadrul ÎS “Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului””, anunță PG.
Mai exact, potrivit probatoriului, în intervalul martie – iulie 2021, specialiștii IPOT ar fi pretins și primit de la persoane fizice și beneficiari ai unor companii sume cuprinse între 250 și 2000 euro, anunță responsabilii.
„În schimbul acestor sume responsabilii diminuau bonitatea solului în studiul pentru terenurile deținute de comanditarii investigațiilor pedologice, prejudiciind astfel bugetul administrațiilor publice locale în proporții deosebit de mari”, se mai arată în comunicat.
Acțiunile de urmărire penală sunt în derulare, iar Procuratura va reveni pe parcurs.
În urma perchezițiilor, 18 persoane, printre care vicedirectorul și alți cinci responsabili din cadrul Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT), au fost reținuți de procurorii anticorupție și de ofițerii Centrului Național Anticorupție.
Aceștia au fost încătușați în dosarul inițiat pe faptul abuzului de serviciu, coruperii pasive, coruperii active și traficului de influență.
Despre asta anunță Procuratura Generală.
„Pe lângă cei șase responsabili din cadrul IPOT, au mai fost reținute și 12 persoane fizice, inclusiv beneficiari ai unor companii. Reținerile survin ca urmare a peste 55 de percheziții desfășurate în această dimineața la domiciliile, în birourile de serviciu și automobilele persoanelor vizate, actualmente acestea fiind audiate, cu respectarea garanțiilor procesuale, stabilite de lege”, se arată într-un comunicat de presă.
Procuratura Generală anunță că procesul penal a fost inițiat la începutul acestui an, iar potrivit probatoriului, în intervalul martie – iulie 2021, specialiștii IPOT ar fi pretins și primit de la persoane fizice și beneficiari ai unor companii sume cuprinse între 250 și 2 000 euro.
„În schimbul acestor sume responsabilii diminuau bonitatea solului în studiul pentru terenurile deținute de comanditarii investigațiilor pedologice, prejudiciind astfel bugetul administrațiilor publice locale în proporții deosebit de mari”, se arată în comunicat.
Urmărire penală continuă, iar Procuratura va informa publicul despre evoluția acestora.