Strugurii de masă se ieftinesc pe piața din Moldova. Cât costă un kilogram

16 Aug. 2021, 17:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Aug. 2021, 17:46 // Actual //  MD Bani

De la sfârșitul primei săptămâni a lunii august, pe piața internă a Moldovei au apărut primele propuneri pentru vânzarea strugurilor de masă din plantații în câmp deschis. Practic, vânzătorii erau mici fermieri și proprietari de parcele de uz casnic, distribuind în grupuri specializate de pe rețele sociale oferte pentru vânzarea strugurilor albi de masă în loturi mici (de la 5-10 kg) cu livrare către cumpărător, scrie EastFruit.

Gama de prețuri la începutul vânzărilor acestor produse a fost de 40-45 lei / kg. Aceasta este aceeași sumă ca și fermierii – mici vânzători en-gros de struguri de masă crescuți în sere – solicitați comercianților-revânzătorilor cu 1-2 săptămâni mai devreme. În acest caz, a fost vorba de struguri roșii, care au o cerere mult mai mare – atât pe piața locală, cât și pe piața de export.

Cu toate acestea, deja la începutul acestei luni, reprezentanții asociațiilor de viticultori au fost de acord că nivelul prețurilor inițiale pentru strugurii de masă din plantațiile deschise a fost ușor supraestimat. În acest sens, observă că produsele sunt furnizate în principal pe piața internă, unde strugurii de calitate din sere sunt încă prezenți „în cantități reziduale”. Și strugurii măcinați timpurii până la sfârșitul primului deceniu al lunii august în masa lor au ajuns deja la stadiul de maturitate optimă.

Trebuie remarcat faptul că, chiar ținând cont de vremea caldă și însorită din iulie-august, strugurii de masă se coc în Moldova cu 7-10 zile mai târziu decât anul trecut. Și în 2020, la începutul lunii august, prețul strugurilor de masă a fost cu 25-30% mai mic.

Printre altele, trebuie remarcat faptul că în prima jumătate a lunii august există prea mulți concurenți de mărfuri pe piața moldovenească de fructe și fructe de pădure: de la mure, zmeură și căpșuni din soiuri remontante, până la prune și mere de vară. Pe fondul puterii de cumpărare reduse a populației, este foarte dificil să vinzi struguri de masă scumpi, percepuți de consumatorul de masă ca un produs de toamnă.

Pe baza combinației de factori, nu este surprinzător faptul că, până la jumătatea lunii august, prețurile angro la struguri de cea mai bună calitate (roșu mare și fără semințe) pe piețele angro ale orașelor au scăzut la 20-25 lei / kg. În același timp, există o ofertă de produse agricole de calitate medie în locurile de vânzare neautorizate (de la mașini lângă marginea drumului) la un preț de 15-18 lei / kg.

În același timp, prețurile cu amănuntul pentru strugurii de masă locali în tarabele și corturile de fructe și legume, precum și în buticurile de fructe și legume din centrele comerciale sunt încă la un nivel ridicat – 35-45 lei / kg.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău