Recoltarea nucilor grecești în Moldova va începe în ultima decadă a lunii august. Cum va fi calitatea produsului

18 Aug. 2021, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Aug. 2021, 14:54 // Actual //  MD Bani

În următoarele 7-10 zile, multe întreprinderi agricole de cultivare a nucilor din Moldova vor începe să culeagă recolta. Contrar ipotezelor operatorilor de pe piață, recoltarea nucilor va începe la timp, aproape de obicei, scrie EastFruit.

Proprietarii plantațiilor de nuci notează că dezvoltarea nucilor în livezi, în acest, an nu a avut loc ritmic: în prima jumătate a verii – cu o întârziere de zece până la douăsprezece zile, la sfârșitul verii, coacerea lor a fost accelerată.

Din acest motiv, țara a ratat perioada vânzărilor masive de nuci verzi, tinere. Totuși, acest lucru va aduce beneficii pieței interne a nucilor, care anterior era anual lipsită de o pondere semnificativă de produse comercializabile care erau colectate de pe alei de-a lungul drumurilor și centurilor forestiere într-o formă imatură.

Reprezentanții Uniunii Asociației Producătorilor de Culturi de Nuc din Republica Moldova menționează că nu este posibil să se prevadă volumul aproximativ al recoltei de nuci anul acesta. Principala problemă este că în primăvara anului trecut, din cauza înghețurilor din țară, plantațiile de nuci, atât de tipul pădurilor, cât și al grădinilor, au fost grav avariate. Nu toți copacii și-au revenit pe deplin în urma acelui șoc, chiar și cei din grădinile bine îngrijite. În unele dintre ele randamentul va fi mai mic, în unele va fi mai mare decât media din ultimii cinci până la șapte ani (aproximativ 25 de mii de tone de nuci în coji dure).

În același timp, cultivatorii de nuci notează că anul acesta, datorită precipitațiilor abundente primăvara și vara, calitatea nucilor va fi înaltă, fructele sunt mari, coaja verde se separă bine de ele. În medie, mărimea mare a nucilor și umplerea lor bună în interiorul cochiliei, după cum cred experții sindicatului, pot oferi plantațiilor de nuci o creștere a masei de produse în intervalul 7-10%.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău