Recoltarea nucilor grecești în Moldova va începe în ultima decadă a lunii august. Cum va fi calitatea produsului

18 Aug. 2021, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Aug. 2021, 14:54 // Actual //  MD Bani

În următoarele 7-10 zile, multe întreprinderi agricole de cultivare a nucilor din Moldova vor începe să culeagă recolta. Contrar ipotezelor operatorilor de pe piață, recoltarea nucilor va începe la timp, aproape de obicei, scrie EastFruit.

Proprietarii plantațiilor de nuci notează că dezvoltarea nucilor în livezi, în acest, an nu a avut loc ritmic: în prima jumătate a verii – cu o întârziere de zece până la douăsprezece zile, la sfârșitul verii, coacerea lor a fost accelerată.

Din acest motiv, țara a ratat perioada vânzărilor masive de nuci verzi, tinere. Totuși, acest lucru va aduce beneficii pieței interne a nucilor, care anterior era anual lipsită de o pondere semnificativă de produse comercializabile care erau colectate de pe alei de-a lungul drumurilor și centurilor forestiere într-o formă imatură.

Reprezentanții Uniunii Asociației Producătorilor de Culturi de Nuc din Republica Moldova menționează că nu este posibil să se prevadă volumul aproximativ al recoltei de nuci anul acesta. Principala problemă este că în primăvara anului trecut, din cauza înghețurilor din țară, plantațiile de nuci, atât de tipul pădurilor, cât și al grădinilor, au fost grav avariate. Nu toți copacii și-au revenit pe deplin în urma acelui șoc, chiar și cei din grădinile bine îngrijite. În unele dintre ele randamentul va fi mai mic, în unele va fi mai mare decât media din ultimii cinci până la șapte ani (aproximativ 25 de mii de tone de nuci în coji dure).

În același timp, cultivatorii de nuci notează că anul acesta, datorită precipitațiilor abundente primăvara și vara, calitatea nucilor va fi înaltă, fructele sunt mari, coaja verde se separă bine de ele. În medie, mărimea mare a nucilor și umplerea lor bună în interiorul cochiliei, după cum cred experții sindicatului, pot oferi plantațiilor de nuci o creștere a masei de produse în intervalul 7-10%.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău