Elon Musk și Jeff Bezos se ceartă full-time. Motivul conflictului dintre cei doi miliardari

31 Aug. 2021, 16:24
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
31 Aug. 2021, 16:24 // Au Bani //  MD Bani

Doi dintre cei mai bogați oameni din lume nu se înțeleg prea bine. Este vorba de Elon Musk și Jeff Bezos care se acuză reciproc. Musk cu mesajele pe Twitter, Bezos cu procesele împotriva SpaceX.

De ce se ceartă acum Musk și Bezos?

Deși fac parte dintr-o galerie selectă a celor mai bogați oameni din lume, Elon Musk și Jeff Bezos nu se plac. Companiile lor, SpaceX și Blue Origin, luptă pentru aceleași contracte cu NASA. Ultima înțepătură a venit de la Musk care a scris că Jeff Bezos a renunțat la poziția de CEO la Amazon ca să poată intenta full-time procese împotriva SpaceX. Mesajul său a venit după ce Amazon a depus un protest în cadrul Comisiei Federale pentru Comunicaţii cu privire la programul de lansare de sateliţi al SpaceX.

Când a început rivalitatea între cei doi miliardari?

Rivalitatea dintre cei doi miliardari a început în 2013 când SpaceX încerca să obțină acces la o rampă de lansare NASA. Blue Origin a lansat un protest formal. Iar duelurile au continuat. În 2015, după ce Bezos a sărbătorit o lansare a rachetei New Shepard, Musk a răspuns spunând că nu este chiar o realizare, că Space X reușea asta de 3 ani. Replica lui Bezos, indirectă, a venit după zborul de 10 minute de luna trecută când fostul șef de la Amazon a transmis o scrisoare către NASA prin care cerea reluarea competiției pentru misiunea Artemis. Să nu uităm că Musk a fost alături de Richard Branson la lansarea acestuia însă a ignorat-o total pe cea a lui Bezos.

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 14:25
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 14:25 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a reușit să surprindă din nou scena economică internațională, devenind al șaselea cel mai mare exportator de vermut din lume, cu o performanță spectaculoasă înregistrată în anul 2024. Potrivit analizei economistului Veaceslav Ioniță, exporturile de vermut ale țării noastre au atins valoarea de aproape 44 de milioane de dolari, 99% din acest volum fiind livrat pe piața Statelor Unite ale Americii.

„Noi i-am descoperit pe americani. Americanii ne-au descoperit pe noi”, afirmă economistul, subliniind că acest produs – o băutură alcoolică pe bază de vin și plante aromatice – este fabricat în întregime în Moldova și nu este un reexport.

Dacă până recent volumul exporturilor de vermut era modest, de câteva sute de mii de dolari anual, în special prin piețe precum Kazahstan și Belarus, din 2023 Moldova a găsit o nouă piață strategică – SUA. Iar în 2024, produsul a explodat ca valoare și importanță economică.

În contextul în care doi ani consecutivi exporturile totale ale Republicii Moldova au fost în scădere, creșterea livrărilor către SUA a fost o excepție notabilă. „Secretul era simplu: vermutul. Mai mult de jumătate din ce am exportat în SUA înseamnă această băutură”, notează Ioniță.

Cu o cotă de 6% din piața mondială a vermutului, Moldova se clasează imediat după giganți tradiționali precum Italia, Franța și Spania. Iar dacă ritmul actual se menține, cu un efort minim, țara noastră ar putea ajunge în top 4 exportatori mondiali.

„Nasc și la Moldova oameni”, concluzionează Veaceslav Ioniță, sugerând că această realizare nu este doar o întâmplare, ci dovada că în sectorul agroalimentar și al băuturilor cu valoare adăugată mare, Moldova are potențial real de competitivitate globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!