Solana – printre cele mai populare criptomonede din lume. Se tranzacționează la preț de peste 100 de dolari

01 Sept. 2021, 17:48
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
01 Sept. 2021, 17:48 // Slider //  MD Bani

Solana (SOL) a devenit săptămâna aceasta a şaptea cea mai valoroasă criptomonedă din lume, după ce a depăşit marţi Dogecoin în ceea ce priveşte capitalizarea de piaţă, crescând cu 28% la un nou maxim istoric de 130 de dolari. Ulterior, moneda a scăzut din nou pe locul al optulea.

În ultima lună, Solana raportat un raliu de aproximativ 230%.

Activul şi-a făcut debutul cu doar 18 luni în urmă, însă înregistrează în prezent o valoare de piaţă de peste 33 de miliarde de dolari, în timp ce Dogecoin se situează în dreptul sumei de 37 de miliarde de dolari, scrie Euronews, care citează datele agregate de portalul Coinmarketcap.com.

Unul dintre motivele pentru care Solana a atras atât de multă atenţie se datorează accesului la industria NFT-urilor (non-fungible tokens), certificatele care confirmă unicitatea unei opere virtuale, stocând datele pe blockchain, tehnologia de tip registru imuabil din spatele criptomonedelor.

Recent, Solana a lansat Degenerate Ape Academy, prin care a vândut o colecţie de imagini animate cu maimuţe. Aproape 10.000 de bucăţi au fost vândute în primele 10 minute de la lansare, cumpărătorii alimentând astfel preţul SOL, întrucât aveau nevoie de monedă pentru a cumpăra fotografiile.

Solana a fost susţinută de raliul NFT-urilor din luna august, când s-au înregistrat vânzări de circa 900 de milioane de dolari. De asemenea, criptomoneda se concentrează asupra proiectelor DeFi (finanţe descentralizate), cu ajutorul cărora platformele digitale reduc din dominanţa exercitată de bănci asupra tranzacţiilor financiare.

Mişcările au fost facilitate de faptul că Solana a prioritizat contractele smart, programe stocate pe blockchain care funcţionează în momentul în care sunt întâlnite o serie de condiţii predeterminate şi acorduri automatizate, astfel încât actorii prezenţi în tranzacţie pot fi siguri de deznodământ.

Pe scurt, contractele smart elimină orice fel de intermediar şi grăbesc în acest fel tranzacţiile, fapt ce i-a permis criptomonedei să profite de pe urma NFT-urilor şi finanţelor descentralizate.

Totodată, Solana foloseşte un sistem de tip proof-of-history (PoH), prin intermediul căruia mesajele sunt grupate astfel încât să existe dovada că un anumit mesaj a fost publicat la o anumită oră. Conceptul oferă astfel un grad mai ridicat de scalare şi încredere pe blockchain.

Una dintre principalele promisiuni ale reţelei este că utilizatorii nu vor fi surprinşi odată ce vor fi mărite taxele şi onorariile. Solana mai susţine că poate să ofere un timp mai rapid pentru tranzacţii, de aproximativ 50.000 de tranzacţii pe secundă.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ