Primele detalii despre „Asociația Companiilor Petroliere”: Cine sunt fondatorii și cine o conduce

03 Sept. 2021, 13:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Sept. 2021, 13:07 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Asociația patronală a Companiilor Petroliere a fost fondată recent (Detalii AICI). Bani.md a solicitat Asociației informații referitor la structura acesteia și cine sunt companiile membre ale acesteia.

Consiliul de Administrare  are următoarea componenţă:

  1. Alec IGNAT, Director general Î.M. „Tirex Petrol” SA
  2. Dumitru NAZARIȘIN, Director adjunct Gloria-Qvarc SRL
  3. Florin MANOLE, Director pe logistică „FOX PETROL” S.R.L
  4. Mihai CRACIUN, fondator PETROCUB&CO SRL
  5. Rafig ALIYEV, Director general Î.C.S. „BEMOL Retail” S.R.L.
  6. Veronica GRIGORAȘ, fondator Vero Nadina SRL.

Președinte al „ACP”  și președinte al Consiliului de Administare, pe un mandat de 1 ani a fost numit Andrian BORȘ, iar Director executiv al „ACP”, pe un mandat de 3 ani, a fost numită Ariana DERMENJI.

În prezent, membri ai Asociației sunt și companiile fondatoare. Conform statutului, „Membrii Asociației sunt persoane juridice a căror activitate este legată, în principal, de sectorul industriei petroliere a Republicii Moldova și de prestarea serviciilor, care nu contravin  scopurilor prezentului Statut. Cererea de primire a membrilor noi în rândurile Asociaţiei se aprobă de către Consiliul de Administraţie cu majoritatea simplă de voturi din numărul celor prezenţi.

Statutul de membru este dobândit de solicitant din momentul aprobării hotărârii Consiliului de Administraţie, fapt consemnat în procesul verbal al şedinţei Consiliului de Administraţie al Asociaţiei.

„Invităm participanții la piata prodselor petroliere, în special proprietari ai stațiilor să aplice la calitatea de membri ai asociației, pentru a putea elabora poziții comune în cooperare cu membrii săi, pe subiecte de interes comun, acționând ca un partener de încredere pentru toate părțile interesate; promova o concurenţă loială în activitatea economice şi în relaţiile dintre membri, care să asigure condiţii egale fiecăruia precum și  dezvoltarea durabilă a industriei petroliere moldovenești.”, a declarat Ariana Dermeni pentru bani.md.

Bani.md amintește că scopul general al Asociației patronale constă în asistarea membrilor acesteia în capacitatea lor de patroni prin acordarea de servicii şi consultaţii, promovarea, susținerea și apărarea intereselor economice, tehnice și juridice ale membrilor Asociației în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele, precum şi cu oricare alte organizaţii neguvernamentale, atât în plan național cât și internațional, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și actele normative în vigoare, contribuind la oferirea cadrului de lucru necesar pentru a facilita cooperarea între participanții la piața produselor petroliere din Republica Moldova, precum și cu instituțiile statutului în acest sens. Totodată, contribuind în mod constructiv și pro-activ la dezvoltarea durabilă a industriei petroliere moldovenești, precum și în mod responsabil si inteligent, prin coordonare și conlucrare la creșterea economică și socială a țării, păstrîndu-și integritatea, precum și în scopuri ce nu contravin legislaţiei, inclusiv reglementărilor liberei concurenţe.

Printre obiectivele ACP, se regaseste, participarea, în colaborare cu partenerii de dialog social, la elaborarea proiectelor de acte legislative şi alte acte normative, contribuind astfel la elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare a economiei naţionale şi a activităţilor economice.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 13:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 13:00 // Actual //  Ursu Victor

Rusia a redus semnificativ, începând de astăzi, volumele de gaze livrate regiunii transnistrene, a anunțat membrul Consiliului de supraveghere al Energocom, Alexandr Slusari. Potrivit acestuia, timp de 10 zile, regiunea va primi doar 0,8–0,9 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, comparativ cu 2,6 milioane mc cât primea în ultimele șase zile.

Motivul acestei reduceri drastice nu a fost comunicat oficial, însă efectele se resimt deja. Uzina Metalurgică de la Rîbnița (MMZ), unul dintre cei mai mari consumatori industriali de gaz din regiune, își va epuiza rezervele de materie primă în următoarele 4–5 zile, a mai precizat Slusari.

„Anterior, MMZ activa în trei schimburi. Acum însă, fără gaz, funcționarea întreprinderii este pusă în pericol”, a avertizat el.

Gazprom a mai sistat livărările de metan în stânga Nistrului, de la 1 ianuarie 2025, iat începând cu 14 februarie, livrările în Transnistria au fost reluate conform următoarei scheme. Compania ungară MET Gas and Energy Marketing AG livrează gaz la granița cu Moldova. Offshore-ul din Dubai plătește pentru gaz, iar la graniță, gazul (3,2 milioane metri cubi) este preluat de Moldovagaz și trimis la Tiraspol pe baza unei plăți anticipate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO