SONDAJ: Tinerii din Moldova consideră că au puține oportunități de angajare acasă

06 Sept. 2021, 15:16
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2021, 15:16 // Slider //  MD Bani

Rezultatele sondajului „Prioritățile de viitor ale tinerilor”, realizat de Organizația Națiunilor Unite prin intermediul platformei U-Report Moldova (UNICEF), la sfârșitul lunii august arată că tinerii din Moldova consideră că au puține oportunități de angajare acasă.

La sondaj au participat 2.279 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și , 35+ dintre care 32% de sex masculin și 68% de sex feminin.

Astfel, majoritatea respondenților cred că sistemul educațional din Moldova, fie nu asigură abilități pentru viitor (38%), fie  nu au știut să-i ofere un calificativ 21%).

Printre obiectele noi pe care copiii  le-ar dori  incluse în programul școlar sunt  educația antreprenorială (44%), tehnologia informațională și informatica (22%), și   matematica aplicată /științele (11%). Studiul a relevat că tinerii își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate. De asemenea, fiecare a 3-a persoană a menționat necesitatea programelor școlare de dezvoltare în cadrul instituțiilor de învățământ. Astfel, întrebați care sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă, 40% au numit oportunitățile de angajare, calitatea educației (27 %), oportunitățile pentru implicare civică (13%) și discriminarea (12%).

O altă preocupare a tinerilor sunt și dificultățile financiare. Semnificativ este faptul că 1 din 5 (21%) respondenți consideră că reducerea sărăciei și a inegalităților trebuie să devină domeniul prioritar al Guvernului pentru următorii 5 ani. Câte 15% pledează pentru educație și asistență medicală. Totodată, fiecare al 5-lea respondent (27%) crede că oamenii care trăiesc în sărăcie și cei cu nevoie speciale (22%) se confruntă mai des cu  discriminarea. Câte 13 % dintre respondenți clasează pe primul loc în topul discriminării – populația romă și persoanele LGBTIQ+.

Rezultatele sondajului mai arată că doar 13 % dintre tineri sunt deseori implicați în deciziile care le influențează viitorul în propria comunitate, la polul celălalt fiind alți 36% care spun că nu sunt incluși în procesul decizional. În același timp, doar 29% dintre tineri fac parte din organizații de voluntariat, dintre care 49% sunt din domeniul tineretului, 19 % ce țin de mediul înconjurător  și 9% de emanciparea femeilor și egalitatea de gen (9%). Totuși 43% dintre tinerii neimplicați spun că și-ar dori să facă stagii sau voluntariat.

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Asociația Forța Fermierilor critică dur comunicatul emis de Guvern în urma ședinței din 17 aprilie privind situația sectorului agricol, catalogându-l drept lipsit de soluții concrete, într-un context în care întregul sector — de la cereale și sfeclă de zahăr până la vinificație și zootehnie — se rostogolește într-o criză profundă.

„În spațiul public, tot mai des agricultorii sunt prezentați drept un sector neperformant, care ar trebui abandonat în favoarea altor priorități economice. Această abordare nu doar că este periculoasă, dar poate genera tulburări sociale majore cu impact politic grav”, avertizează organizația.

Potrivit comunicatului Asociației, Prim-ministrul a recunoscut în cadrul ședinței că, în ultimii 10 ani, statul a tratat sectorul agricol într-un mod injust, în special prin interzicerea rambursării integrale a TVA. Aceste politici au contribuit la declinul afacerilor agricole, reducerea veniturilor bugetare și accelerarea colapsului agro-industrial.

Forța Fermierilor solicită Guvernului declararea stării de criză națională în agricultură, ca prim pas pentru obținerea de sprijin internațional, în special din partea Uniunii Europene. Potrivit organizației, doar o mobilizare politică coordonată — la nivelul Guvernului, Parlamentului și Președinției — ar putea genera o intervenție externă similară celei din criza energetică.

Alte măsuri urgente propuse includ:

Funcționalizarea efectivă a programului de rambursare a TVA-ului;
Restituirea accizei la motorină în maximum 2 luni;
Înlesniri fiscale temporare pentru agricultori;
Achitarea integrală a subvențiilor restante pentru anul 2024;
Modificări legislative, inclusiv la Legea Insolvenței.
Asociația acuză Guvernul că, prin retorica repetitivă și lipsită de efect real, a creat o percepție publică distorsionată. „În realitate, sprijinul invocat este ineficient, iar opinia publică a ajuns să considere cererile legitime ale fermierilor drept exagerări. Această ruptură între propagandă și realitate alimentează ura socială și tensionează inutil societatea”, mai avertizează comunicatul.

Forța Fermierilor cere acțiuni reale și imediate, nu doar promisiuni sterile, pentru a evita degradarea totală a agriculturii moldovenești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009