Doar în Moldova: Pompa din perete, la care poți alimenta doar prin recomandare, de la o benzinărie clandestină FOTO

07 Sept. 2021, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Sept. 2021, 11:25 // Actual //  MD Bani

Doar în Republica Moldova poți vedea așa ceva!

Ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații, au documentat mai multe stații clandestine de păstrare și comercializare a produselor petroliere în diferite raioane ale țării, iar imaginile pe care le-au publicat sunt departe de imaginația persoanelor ne-implicate.

Ca urmare a măsurilor efectuate, polițiștii au constatat că produsele petroliere erau comercializate ,,prin recomandare”, cu amănuntul consumatorilor pentru alimentarea unităților de transport.

Potențialii cumpărători achitau un preț preferențial pentru un litru de combustibil (diminuat celor afișate la stațiile PECO), iar achitarea se efectua în numerar, pentru a nu se elibera bon fiscal sau alte acte de evidență contabilă, fiind depistate înscrisuri de ciornă și mijloace bănești nejustificate.

În rezultatul verificărilor pompelor de alimentare cu produse petroliere, s-a stabilit că pompele nu dispuneau de dispozitive de alimentare utilate cu aparate de casă și de control cu memorie fiscală conectate la distribuitor, pe mijloace de măsurare nu s-au depistat inscripții de identificare (tip, număr de uzina, doza sau capacitate după caz, producătorul), precum și lipsa marcajelor metrologice, fapt ce contravine legislației privind comercializarea produselor petroliere.

Astfel, oamenii legii în urma măsurilor întreprinse au depistat circa 34.700 litri de produse petroliere, valoarea totală a prejudiciului cauzat urmează a fi estimată.

Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili toate circumstanțele pentru luarea unei decizii legale.

Pe aceste fapte au fost inițiate 7 cauze contravenționale pentru ”Comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere nemijlocit din autocisterne, din canistre sau din alt ambalaj, precum și comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale în alte locuri decât stațiile de alimentare autorizate”, iar dacă vinovăția va fi demonstrată, persoanele riscă amenzi de până la 30 000 lei.

 

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.