(FOTO) Top țări din Europa în care să te muți în 2021. În listă se regăsește și cea mai fericită țară din lume

08 Sept. 2021, 21:23
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
08 Sept. 2021, 21:23 // Au Bani //  MD Bani

După o lungă perioadă de incertitudine în privința călătoriilor, multe persoane amână visul de a se muta în străinătate și a începe o nouă viață. În timp ce țări precum Spania, Franța și Portugalia sunt de mult destinația preferată, alte țări europene încep să atragă interesul oamenilor. Iată un top al țărilor europene în care să te muți în 2021, potrivit Euronews.

Islanda

Vulcani, ghețari și gheizere – nu numai că Islanda este un loc fascinant pentru a trăi geografic, dar se clasează în unul dintre orașele cu cea mai bună calitate a vieții.

Capitala Reykjavik este vibrantă și plină de cultură. Există o mulțime de baruri și restaurante pentru cei care preferă viața de noapte, dar și peste 60 de muzee, spații de expoziție și galerii pentru pasionații de cultură. Pe parcursul anului au loc și foarte multe festivaluri de muzică și de film.

Nu este un secret că Islanda poate fi scumpă, iar costul mediu de viață pentru o singură persoană este cu siguranță mai mare decât în alte orașe europene. Dar salariile sunt și mai generoase. Cei care lucrează în capitală câștigă, în medie, cu peste 1.000 de euro mai mult în fiecare lună decât cei din Madrid sau Roma.

Costurile de întreținere de bază sunt unele dintre cele mai ieftine din Europa deoarece aproape toată energia electrică provine de la hidrocentrale.

Finlanda

Cine nu și-ar dori să trăiască în cea mai fericită țară din lume? Finlanda a rămas pe locul 1 drept în Raportul Mondial Gallup timp de patru ani consecutivi. Principalii factori luați în calcul au fost PIB-ul pe cap de locuitor, sprijin social, speranța de viață, libertate, generozitate și corupție.

Țara se mândrește cu școli de top, asistență medicală universală și a fost numită cea mai sigură țară din lume în Raportul Forumului Economic Mondial din 2017.

Capitala Helsinki este un loc fantastic pentru a experimenta minunile Finlandei. Este un oraș modern, cu legături excelente de transport către restul țării, precum și cu restul Europei și nu numai.

Estonia

Tallin, capitala Estoniei, se mândrește cu Patrimoniul Mondial UNESCO și este unul dintre cele mai bine conservate orașe din Europa. Deși are un aer medieval, este de fapt un centru tehnologic înfloritor și extrem de avansat digital, ocupând locul trei pentru titlul de orașul cu cele mai multe start-up-uri din Europa.

Mai mult, costul vieții este într-adevăr accesibil. Potrivit Expatistan, Tallinn este mai ieftin de locuit în mai mult de 63% din orașele din lume. Costul mediu pentru închirierea unui apartament este de 400 euro, iar transportul public este gratuit.

Polonia

Polonia este o țără cu istorie bogată, arhitectură uimitoare și economie în creștere rapidă. Frumosul oraș port Gdansk devine o destinație din ce în ce mai populară pentru străini. Clădiri mărețe, muzee și magazinele de chihlimbar sunt atracția orașului. Aici veți găsi o mulțime de restaurante cu fructe de mare, precum și baruri și cafenele pitorești.

Asemănător cu Tallinn, piața locurilor de muncă din Gdansk se află într-un moment interesant, cu numeroase start-up-uri care se extind, totuși salariile nu sunt la fel de mari ca în alte orașe europene. Dar costul general al vieții este mai ieftin față de multe alte orașe din Europa de Vest.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ