Stoianoglo a pierdut la CCM. Plenul a menținut decizia Liubei Șova de suspendare a sesizării asupra legii Procuraturii

14 Sept. 2021, 09:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Sept. 2021, 09:58 // Actual //  MD Bani

Magistrații Curții Constituționale (CCM) au menținut ieri, 13 septembrie decizia emisă de președinta ad-interim a Înaltei Curți, judecătoarea Liuba Șova, privind respingerea cererii procurorului general, Alexandr Stoianoglo, prin care solicita suspendare acțiunii legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, adoptată recent de către Parlament, scrie Realitatea.md.

Deși Stoianoglo a argumentat necesitatea suspendării acțiunii legii, prin faptul că există riscuri de natură „să afecteze unele valori constituționale”, totuși în cererea de suspendare nu există o expunere detaliată la acest subiect, care ar duce la eventuale prejudicii și consecințe negative iminente pentru independența instituției, a procurorului general sau a Consiliului Superior al Procurorilor, susțin magistrații.

„Curtea reiterează că, în cazul invocării riscului afectării unui domeniu, autorul cererii de suspendare trebuie să demonstreze intensitatea şi posibilele prejudicii şi consecințe negative iminente şi ireparabile ale riscului invocat. Chiar dacă riscul este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate în mod convingător. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, se arată în decizia CCM.

În baza celor expuse, magistrații constituționali au decis să mențină hotărârea Liubei Șova.

„Plenul Curții confirmă că nu există motive pentru a dispune suspendarea acțiunii dispozițiilor legale contestate și, prin urmare, Decizia nr. 136 din 6 septembrie 2021 respectă exigențele articolelor 251 alin. (4) din Legea cu privire la Curtea Constituțională și 71 alin. (4) din Codul jurisdicției constituționale”, se arată în decizia CCM.

Amintim că, la 6 septembrie curent, cererea procurorului general, privind suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond, a fost respinsă de către președinta ad-interim a Înaltei Curți, judecătoarea Liuba Șova.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo s-a adresat, la 3 septembrie, cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău