Bursa de Valori București, în topul creșterilor din Europa în 2021. Ce se întâmplă toamna aceasta?

16 Sept. 2021, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2021, 14:55 // Actual //  MD Bani

Bursa de Valori București (BVB) și-a continuat parcursul excelent început în a doua jumătate a anului trecut. La nivelul anului 2021 a înregistrat o creștere de 26% pe indicele BET, Astfel ajunge să se plaseze în topul celor mai bune evoluții înregistrate în Europa. Brokerii spun că majoritatea semnalelor indică o continuare a creșterilor în următoarele luni, amplificarea crizei politice dar și scăparea de sub control a valului 4 COVID-19 fiind principalele elemente care ar putea bloca trendul pozitiv, scrie WallStreet.ro.

BET, indicele care urmărește evoluția celor mai importante 17 companii de pe bursa locală, a urcat cu 25,3% anul acesta, comparativ cu țările din regiune fiind depășit doar de PX, principalul indice al Bursei din Cehia, care a urcat cu 26%.

”Tradițional considerată o perioadă lipsită de dinamism, presărată cu vacanțele specifice sezonului estival, această vară a fost una pozitivă pentru piața bursieră locală. Creșterea indicilor bursieri cu circa 10% pe timp de vară, noile listări sau dinamismul pieței Aero au fost elemente care au animat viața investitorilor”, spune Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Cele mai profitabile acțiuni de la Bursa de Valori București și evoluția burselor în 2021

Dintre acțiunile cele mai tranzacționate pe Bursa de Valori București, cele mai bune evoluții de anul acesta le-au avut cele ale Teraplast (+201%), Nuclearelectrica (+67%) și Medlife (+54%). Dintre titlurile mai puțin lichide s-au remarcat BRK Financial Services (+339%), Romcab (+176%) și Impact Developer (+110%).

Țara Indice bursier Evoluție 2021

Evoluția burselor în 2021

România BET +25,3%
Cehia PX +26%
Ungaria BUX +24,4%
Polonia WIG +18,7%
Germania DAX +13,8%
Marea Britanie FTSE 100 +8,6%
SUA S&P 500 +18,6%
China Shanghai Composite +5,2%

Piața din România a fost sprjinită și de recentul anunț al FTSE Rusell, unul dintre cei mai importanți furnizori de indici bursieri globali, privind creșterea numărului de emitenți listați pe piața românească ce vor face parte din acești indici. Din cele cinci companii selectate, patru fac parte din indicii de piețe emergente. Recent adăugatele OMV Petrom și Teraplast – societăți cu capitalizare ridicată- cresc semnificativ ponderea României în acești indici și implicit interesul marilor investitori instituționali pentru piața românească.

Majoritatea burselor europene au avut evoluții pozitive anul acesta, revenirea economiilor după un 2020 marcat de criza sanitară fiind fără îndoială factorul care a tras în sus piețele.

Astfel, în Ungaria bursa a crescut cu 24,4% în 2021, în Polonia a fost înregistrat un plus de 18,7%, în Germania indicele DAX a câștigat 13,8%, în vreme ce, peste ocean, indicele american S&P 500 a urcat cu 18,6%.

Top creșteri pe BVB în 2021 (companii incluse în BET)

Compania Evoluție 2021
 
Teraplast +201,3%
Nuclearelectrica +67,4%
Medlife +54,4%
Purcari +40,4%
Banca Transilvania +34,3%

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău