România adoptă certificatul verde. La restaurant, nunți și spectacole, doar cu el. Antreprenor: Pentru noi e o lovitură

16 Sept. 2021, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2021, 14:42 // Actual //  MD Bani

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, certificatul verde, pe modelul țărilor din Vestul Europei. Astfel, în România certificatul va fi folosit în localitățile în care incidența îmbolnăvirilor trece de 3 la mie.

Conform noii decizii, vizitatorii vor putea merge la restaurant, nunți și spectacole doar pe baza certificatului verde, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori, scrie AlephNews.

În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, organizarea de evenimente private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente poate fi realizată cu participarea a maximum 200 de persoane, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore“, potrivit hotărârii CNSU.

Se va folosi certificatul verde pentru competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, pentru activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, pentru organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale, pentru evenimentele private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente; pentru organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri, organizarea de conferințe în spații închise, organizarea de mitinguri și demonstrații, dar și pentru acces în restaurante, cafenele, în spații închise, în intervalul orar 05.00-02.00.

La fel se va întâmpla cu activitatea sălilor de sport/fitness în spații închise, activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise și cu activitatea piscinelor interioare.

Totuși, noua regulă va aduce mai multe pierderi proprietarilor de restaurante.

„Pentru noi e o lovitură, mai ales că am deschis o nouă locație acum 10 zile. Sănătatea oamenilor este pe primul loc, dar ne temem că vom pierde din salariați, pentru că vânzarea clar va scădea. Dacă până acum aveam ocupat 100%, aceasta va junge la 60%”, a subliniat Oana Iliescu, proprietarul altui restaurant.

În acest sens, proprietarii localurilor vor avea nevoie să găsească noi soluții pentru a face față restricțiilor.

„Partea bună e că putem să funcționăm și să trecem peste perioana aceasta care ne înspăimântă și ne-a dat ceva bătăi de cap. Decizia ar putea impacta personalul, pentru că nu toți s-au vaccinat. Dacă îi obligăm, nu știu dacă vor rămâne în HoReCa, sector care deja se confruntă cu o criză de personal”, este de părere Ninel Dănilă, proprietarul unui lanț de restaurante.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău