Scăpăm de dependența față de gazele rusești? Andrei Spînu: trebuie să liberalizăm piața de gaze naturale

16 Sept. 2021, 20:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2021, 20:30 // Actual //  MD Bani

Pentru a depinde cât mai puțin de gazele naturale rusești, Republica Moldova intenționează să construiască depozite speciale, pentru a avea rezerve de gaze naturale pe teritoriul său. Despre acest lucru a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, informează Realitatea.md.

Potrivit ministrului, un alt lucru care ne va permite să diversificăm piața gazelor naturale din țara noastră este procurarea acestora și din alte surse, în acest sens fiind construit gazoductul Iași-Ungheni.

„Vrem să investim în infrastructura de stocare a gazelor, astfel încât să procurăm gaze atunci când prețul va fi mai bun și să avem rezerve atunci când prețurile vor crește. De asemenea, vrem să investim și în energia regenerabilă”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Puntul pe Azi” de la postul TVR.

Ministrul a specificat că aceste lucruri vor permite ca pe viitor țara noastră să aibă puterea de negociere cu Gazprom, astfel încât să obținem un preț cât mai bun la gazele naturale.

„Cu siguranță că trebuie să investim în infrastructură, pentru că astfel și Gazprom să ofere un preț mai bun. De asemenea trebuie să liberalizăm piața de gaze naturale, ca să putem decide de unde să procurăm gaze la cel mai bun preț….

Avem promisiunea părții române că până în octombrie, gazoductul Iași-Ungheni va fi finalizat pe ambele părți, pentru a putea fi livrate gazele naturale. Dar acum depinde și de preț, și aici vom negocia pentru a vedea care va fi prețul cel mai convenabil dintre cele două surse”, a mai spus Andrei Spînu.

Referitor la negocierile cu întreprinderea rusă Gazprom în privința unui nou contract de livrare a gazelor naturale, Spînu a zis că va lăsa acest lucru la latitudinea companiei „Moldova-Gaz”, pentru a nu lăsa politicul să se implice în chestiuni comerciale. Și asta chiar dacă Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni în cadrul companiei „Moldova-Gaz”. Același lucru se va referi și la datoriile regiunii transnistrene, pe care ministrul le pune pe seama companiei „Moldova-Gaz”, care va trebui să le gestioneze.

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău