Speakeri de talie internațională la prima conferință transfrontalieră WINET organizată în R. Moldova

17 Sept. 2021, 18:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 18:02 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Conferința transfrontalieră WINET a reunit comunitatea industriei vitivinicole din Republica Moldova, România și Bulgaria, dar și speakeri din țări precum Franța, Marea Britanie, Italia, Elveția și Germania. Participanții la eveniment au făcut schimb de cunoștințe și experiență, dar și au discutat despre strategii de dezvoltare și colaborare între industriile din cele trei țări participante.

Conferința a avut drept invitați reprezentanți ai guvernului și instituțiilor de stat din cele trei țări, precum și ai corpului diplomatic, echipelor de implementare a proiectului, producătorilor și altor actori din industrie. În deschidere Elena Oleinic-Slivinschi, Directorul Adjunct al Agenției de Investiții “Invest Moldova”, lider de proiect  și-a exprimat mândria pentru rezultatele obținute de partenerii proiectului și speranța că vinificatorii din cele trei țări vor profita la maxim de oportunitatea de colaborare oferită.

„Înseamnă mult pentru R. Moldova și pentru echipa Agenției pe care o reprezint onoarea de a fi implementatorul principal al acestui proiect, care are ca principal obiectiv sporirea cooperării și a comerțului în sectorul vitivinicol între cele trei țări partenere, Moldova, România și Bulgaria. Această platformă facilitează legăturile dintre producători, vânzători, ONG-uri și alte instituții, prin angajarea în activități comune în timpul proiectului. Afirm cu mândrie, că actorii din industria noastră vitivinicolă s-au dovedit a fi rezilienți, inovativi și creativi în determinarea lor de a dezvolta piața și produsele din domeniu. A face parte din acest proiect este o oportunitate extraordinară pentru vinificatorii din R. Moldova, acesta oferind nu doar o platformă foarte eficientă pentru a stabili parteneriate și a dezvolta relații comerciale, dar și posibilitatea de a afla ce tehnologii și inovații aplică partenerii din celelalte două țări participante în afacerile lor.” a declarat Elena Oleinic – Slivinischi, liderul de proiect.

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Sergiu Gherciu, a ținut să  sublinieze o dată în plus importanța sectorului vitivinicol pentru economie și să asigure actorii din această industrie de susținerea deplină din partea guvernului.

“Conferința vine cu o tematică determinată de conjunctura ce ține de digitalizarea și promvarea vinului în perioada covid, depășirea provocărilor crizei pandemice pentru sector, dar și cooperarea pe piața vinului în regiunea Mării Negre, cu accente sporite pe inovație.  Sectorul vitivinicol ramâne o ramură importantă strategică a economiei naționale, iar importanța acestuia este vădită prin ponderea în sectorul produsului intern brut. Acest sector a devenit deja o carte de vizită a R. Moldova. Industria vinicolă se află într-un trend ascendent, cotinuând să cucerească piața mondială prin acțiuni de promovare, prin efortul sectorului de a fabrica produse de calitate cu suportul comunităților dar și datorită politicilor statale promovate de-a lungul timpului. Prin urmare, actualul minister poziționează sectorul vitinicol – ca un sector prioritar pe agenda de guvernare.” a declarat Sergiu Gherciu.

Speakerii intenaționali printre care Pau Roca, Directorul General al Organizației Internaționale a Viei și Vinurilor, Dr. Caroline Gilby, Master of Wine, Joe Fattorini, scriitor și prezentator al The Wine Show, Alexandre Mondoux, Profesor de Economie și Management, Universitatea de Științe Aplicate din Elveția de Vest și mulți alții, au abordat subiecte de importanță majoră pentru sector și au discutat despre potențialele evoluții în industrie la nivel mondial.

WINET – proiect transfrontalier, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat în 2019, având drept scop sporirea colaborării și comerțului între țările bazinului Mării Negre, Moldova, România și Bulgaria și cuprinde astăzi peste 175 de membri. Agenția de Investiții “Invest

Moldova” este principalul implementator al proiectului WINET.

P.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău