INTERVIU VIDEO// Victor Focșa, fondator Crazy Monkey: Ca să deschizi un barbershop îți trebuie minim 25.000 euro

17 Sept. 2021, 17:34
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 17:34 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

După ce a lucrat o perioadă peste hotare a decis să revină acasă și lanseze o afacere în domeniul frumuseții bărbătești. Acum, Crazy Monkey – barbershopul fondat de Victor Focșa este unul dintre cele mai populare din Chișinău. Despre cum a lansat afacere, investițiile de care a avut nevoie și problemele din domeniu a vorbit într-un interviu pentru Bani.md.

Ideea de afacere

Fiind plecat peste hotare, a practicat o perioadă meseria de barber, iar la un moment dat a decis să revină acasă și astfel a deschis barbershopul.

Ideea de a lansa o afacere în Republica Moldova a apărut întâmplător, la fel ca și ideea de a deveni barber. A decis să încerce și încercarea a fost cu succes, întrucât acum are deja o bază de clienți fideli.

„Odată ce faci asta numai pentru că îți aduce bani, rezultate bune n-o să ai și nici clienți.”

Locația

Victor Focșa a ales și o locație strategică – centrul Capitalei. În urmă cu aproape trei ani, acest loc a fost ușor de găsit, însă acum, din spusele antreprenorului, ar fi mult mai dificil.

„Am luat în considerație că sunt multe ambasade, mulți vorbitori de limba engleză.”

De asemenea, tânărul a mai deschis un barbershop, tot în centrul Chișinăului, dar din anumite motive a fost închis.

„În Chișinău, cu numărul de oameni care se tund în barbershop, însuși cu un barbershop, poți face cât faci cu 3 barbershopuri”

Promovare

Din spusele lui Victor, la această etapă nu prea se promovează, întrucât au clienți destui și majoritatea timpului sunt full. În opinia lui, sunt diferite etape în care o afacere trebuie să fie promovată:

  1. la început, când nu prea ai clienți;
  2. după ce ai început să lucrezi ca să ai o bază de clienți;
  3. când te extinzi, crești numărul de meșteri/angajați.

Victor spune că în Moldova, un barbershop este considerat ceva luxos, cu toate că nu este așa.

Echipa

Potrivit antreprenorului, la început a fost foarte greu să găsească meșteri, și acum, de asemenea, este foarte greu. Totuși, echipa Crazy Monkey este formată acum din cei mai buni specialiști din domeniu, care au doar laude din partea clienților.

„Suntem cei mai buni, și asta nu o confirmăm doar noi. Asta o confirmă și clienții, și meșterii dau dovadă de asta…avem numai profesioniști.”

Despre impozite, taxe…

Fiind întrebat despre problemele cu care se confruntă, Victor a menționat impozitele și taxele, care sunt exagerate.

„Sume bunișoare se adună la sfârșit de lună.”

Investiții

Chiar de la început, Victor și-a dorit să deschidă ceva „mare și frumos”, care să fie cunoscut de toată lumea. Chiar dacă era îndemnat să înceapă cu ceva mai mic, el nu a susținut ideea, întrucât consideră că asta nu-ți oferă posibilitatea să crești. De asemenea, el spune că pentru a deschide un barbershop ai nevoie de minim 25.000 de euro, și asta doar pentru amenajare, întrucât mai ai nevoie de promovare și altele. De asemenea, el mai menționează că un barbershop are nevoie de investiții periodic, nu doar la început.

„Om de afaceri” sau barber

Victor se consideră a fi mai mult om de afaceri, decât barber, întrucât asta și-a dorit de la început, cu toate că peste hotare a practicat această meserie. De asemenea, el se implică atunci când colegii au nevoie de ajutor. Dacă își dorea să devină cunoscut ca barber, la sigur își atingea scopul, spune tânărul.

„Să fi vrut să fiu ca meșter mega-popular și auzit, eu nu cred că avea să-mi deschid un barbershop.”

Planuri de viitor

Pe viitor, Victor planifică să se extindă și peste hotarele Republicii Moldova, acolo unde barbershopurile au luat amploare și sunt apreciate la justa valoare. Potrivit lui, în Republica Moldova este prea devreme pentru a extinde o afacere în acest domeniu, întrucât numărul bărbaților care frecventează un barbershop este scăzut. De asemenea, el nu exclude și opțiunea de a pleca din nou peste hotare.

Realitatea Live

23 Oct. 2021, 20:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Oct. 2021, 20:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Utilizatorii aplicației de TikTok din întreaga lume se ocupă cu crearea de tendinţe. Unii dintre ei devin nume cunoscute şi-şi monetizează popularitatea câştigată pe platformă. Tânărul senegalez Khabane Lame, care realizează scurte videoclipuri fără cuvinte, a trecut de la a fi şomer la acumularea unei averi impresionante.

1. Addison Rae Easterling a acumulat 5 milioane de dolari

Addison era o simplă elevă înainte de a avea succes pe TikTok şi a deveni una dintre cele mai bine plătite „staruri” ale reţelei sociale. A început cu un parteneriat cu brandul de îmbrăcăminte FashionNova şi a continuat cu mărci de masă precum Reebok şi Daniel Wellington. Apoi a colaborat cu American Eagle înainte de a-şi lansa propria companie de cosmetice, Item Beauty. Succesul ei a culminat cu lansarea unui podcast numit „Mama Knows Best”, pe care îl găzduieşte împreună cu mama ei.

2. Charli D’Amelio a obţinut 4 milioane de dolari din activitatea pe TikTok

Una dintre primele vedete TikTok, Charli Grace D’Amelio a devenit prima TikTokeriţă care a trecut pragul de 50 de milioane, apoi de 100 de milioane de urmăritori. A avut o gamă largă de experienţe care i-au dus la o avere uimitoare la vârsta de numai 16 ani.

A apărut în emisiunea „Tonight Show” a lui Jimmy Fallon, a fost prezentă la săptămâna modei de la Paris reprezentând Prada, a apărut într-un spot publicitar pentru Super Bowl şi a primit oferte din partea mai multor companii de top, inclusiv EOS Cosmetics şi Morphe. De asemenea, a jucat într-un lungmetraj şi a anunţat o serie originală Hulu.

Recent, a trecut în lumea finanţelor, anunţând un parteneriat cu aplicaţia mobilă Step, ajutând adolescenţii să obţină carduri de debit pentru a afla mai multe despre sistemul bancar.

3. Chase Hudson se poate lăuda cu 3 milioane de dolari câştigaţi pe TikTok

Cunoscut sub numele de Lil Huddy, americanul Chase Hudson este cunoscut pentru că a creat pictograma TikTok Charli D’Amelio şi pentru faptul că este reprezentat de agenţia de talente WME. A trecut de la platforma TikTok la o carieră de muzician, genul Pop-Punk. Single-ul său „Eulogy of You and Me” a fost compus împreună cu bateristul şi producătorul Travis Barker de la Blink 182 şi a apărut şi în adaptarea filmului „Downfalls High”, despre rapperul american Machine Gun Kelly, în care a jucat alături de actriţa Sydney Sweeney.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie