INTERVIU VIDEO// Victor Focșa, fondator Crazy Monkey: Ca să deschizi un barbershop îți trebuie minim 25.000 euro

17 Sept. 2021, 17:34
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
17 Sept. 2021, 17:34 // Interviu //  MD Bani

După ce a lucrat o perioadă peste hotare a decis să revină acasă și lanseze o afacere în domeniul frumuseții bărbătești. Acum, Crazy Monkey – barbershopul fondat de Victor Focșa este unul dintre cele mai populare din Chișinău. Despre cum a lansat afacere, investițiile de care a avut nevoie și problemele din domeniu a vorbit într-un interviu pentru Bani.md.

Ideea de afacere

Fiind plecat peste hotare, a practicat o perioadă meseria de barber, iar la un moment dat a decis să revină acasă și astfel a deschis barbershopul.

Ideea de a lansa o afacere în Republica Moldova a apărut întâmplător, la fel ca și ideea de a deveni barber. A decis să încerce și încercarea a fost cu succes, întrucât acum are deja o bază de clienți fideli.

„Odată ce faci asta numai pentru că îți aduce bani, rezultate bune n-o să ai și nici clienți.”

Locația

Victor Focșa a ales și o locație strategică – centrul Capitalei. În urmă cu aproape trei ani, acest loc a fost ușor de găsit, însă acum, din spusele antreprenorului, ar fi mult mai dificil.

„Am luat în considerație că sunt multe ambasade, mulți vorbitori de limba engleză.”

De asemenea, tânărul a mai deschis un barbershop, tot în centrul Chișinăului, dar din anumite motive a fost închis.

„În Chișinău, cu numărul de oameni care se tund în barbershop, însuși cu un barbershop, poți face cât faci cu 3 barbershopuri”

Promovare

Din spusele lui Victor, la această etapă nu prea se promovează, întrucât au clienți destui și majoritatea timpului sunt full. În opinia lui, sunt diferite etape în care o afacere trebuie să fie promovată:

  1. la început, când nu prea ai clienți;
  2. după ce ai început să lucrezi ca să ai o bază de clienți;
  3. când te extinzi, crești numărul de meșteri/angajați.

Victor spune că în Moldova, un barbershop este considerat ceva luxos, cu toate că nu este așa.

Echipa

Potrivit antreprenorului, la început a fost foarte greu să găsească meșteri, și acum, de asemenea, este foarte greu. Totuși, echipa Crazy Monkey este formată acum din cei mai buni specialiști din domeniu, care au doar laude din partea clienților.

„Suntem cei mai buni, și asta nu o confirmăm doar noi. Asta o confirmă și clienții, și meșterii dau dovadă de asta…avem numai profesioniști.”

Despre impozite, taxe…

Fiind întrebat despre problemele cu care se confruntă, Victor a menționat impozitele și taxele, care sunt exagerate.

„Sume bunișoare se adună la sfârșit de lună.”

Investiții

Chiar de la început, Victor și-a dorit să deschidă ceva „mare și frumos”, care să fie cunoscut de toată lumea. Chiar dacă era îndemnat să înceapă cu ceva mai mic, el nu a susținut ideea, întrucât consideră că asta nu-ți oferă posibilitatea să crești. De asemenea, el spune că pentru a deschide un barbershop ai nevoie de minim 25.000 de euro, și asta doar pentru amenajare, întrucât mai ai nevoie de promovare și altele. De asemenea, el mai menționează că un barbershop are nevoie de investiții periodic, nu doar la început.

„Om de afaceri” sau barber

Victor se consideră a fi mai mult om de afaceri, decât barber, întrucât asta și-a dorit de la început, cu toate că peste hotare a practicat această meserie. De asemenea, el se implică atunci când colegii au nevoie de ajutor. Dacă își dorea să devină cunoscut ca barber, la sigur își atingea scopul, spune tânărul.

„Să fi vrut să fiu ca meșter mega-popular și auzit, eu nu cred că avea să-mi deschid un barbershop.”

Planuri de viitor

Pe viitor, Victor planifică să se extindă și peste hotarele Republicii Moldova, acolo unde barbershopurile au luat amploare și sunt apreciate la justa valoare. Potrivit lui, în Republica Moldova este prea devreme pentru a extinde o afacere în acest domeniu, întrucât numărul bărbaților care frecventează un barbershop este scăzut. De asemenea, el nu exclude și opțiunea de a pleca din nou peste hotare.

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău