Alocații majorate veteranilor și lichidatorilor avariei de la Cernobîl. Prestațiile sociale vor crește până la 550 lei

23 Sept. 2021, 23:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 23:07 // Actual //  MD Bani

De la 1 octombrie curent, veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, veteranii războiului din Afganistan, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și persoanele care au luptat pentru integritate Republicii Moldova în 1992, vor primi alocații mai mari de la stat. Un proiect în acest sens a fost aprobat, astăzi, de Parlament în prima lectură, scrie Realitatea.md.

Pentru persoanele cu dizabilități de pe urma celui de-al doilea război mondial, alocația se va majora cu 550 de lei, în funcție de gradul de dizabilitate:

  • cu dizabilități severe –  de la 1000 la 1550 de lei;
  • cu dizabilități accentuate – de la 850 la 1400 lei;
  • cu dizabilități medii – de la 775 la 1325 de lei.

De asemenea, cu 550 de lei se va majora și alocația persoanelor cu dizabilități de pe urma acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și persoanelor care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma participării la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomică Electrică Cernobîl.

Astfel, în funcție de gradul de dizabilitate, alocația se va majora:

  • cu dizabilități severe – de la 800 la 1350 de lei;
  • cu dizabilități accentuate – de la 650 la 1200 lei;
  • cu dizabilități medii – de la 575 la 1125 de lei.

Pentru soții supraviețuitori ai participanților la cel de-al doilea război mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace, căzuți la datorie, sau ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl decedați, ai persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, alocația se va majora de la 500 la 750 de lei. De aceeași majorare vor beneficia și copiii persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl decedați.

Proiectul prevede majorarea alocației de stat, de la 500 la 750 de lei și pentru unul dintre părinții participanților la acțiunile de luptă în timp de pace sau la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova căzuți la datorie, participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, decedați, participanților la acțiunile de luptă din Afganistan, precum și participanților la acțiunile de luptă de pe teritoriile altor state, victimelor reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917–1990.

Circa 75 de persoane, decorate cu ordine și medalii pentru muncă asiduă și serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial, vor dispune de o alocație cu 325 de lei mai mare.

Pentru implementarea acestui proiect va fi necesară alocarea de mijloace financiare suplimentare din bugetul de stat, estimate la circa 31,0 mln de lei pentru trei luni ale anului 2021.

Urmare a adoptării, de către Parlament, a acestui proiect 37 698 de persoane vor beneficia de o alocație de stat majorată, conform calcului estimativ efectuat de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău