Antreprenorii autohtoni participă la un expo-târg organizat de CCI la Bălți. Sunt prezenți 30 de agenți economici

24 Sept. 2021, 11:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 11:36 // Actual //  MD Bani

În perioada 22 – 24 septembrie 2021, la Bălți se desfășoară expo-târgul specializat „Procasa”, ediţia a XXVI-a şi salonul alimentar „Gurman”, ediţia a XVII-a. La eveniment participă mai mulți antreprenori autohtoni care au posibilitatea să-și prezinte produsele: miere, suvenire, lumânări, etc.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, în pofida pandemiei, pentru susținerea antreprenorilor autohtoni, Camera continuă să organizeze evenimente ce promovează produsele/ serviciile autohtone.

„Pandemia ne-a închis multe uși, a trebuit să renunțăm la evenimente frumoase care aduceau un plus valoare nu doar antreprenorilor, ci și consumatorilor, însă împreună cu partenerii noștri Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation, am reușit să procurăm 30 de corturi, care vor putea fi folosite la expo-târgurile organizate în aier liber. Vreau să aduc sincere mulțumiri proiectului pentru susținerea acordată la procurarea corturilor, și reiterez importanța acestora pentru CCI dar și mediu de afaceri. Acest eveniment ne dă speranțe că și în continuare vom putea organiza expoziții iar antreprenorii își vor putea prezenta produsele în siguranță. Totodată, le urez antreprenorilor prezenți la expo-târgul din Bălți succes, , a declarat Sergiu Harea.

La Expo-târgul specializat cu genericul „Totul pentru casă” participă 30 de agenţi economici din municipiile  Bălţi şi Chişinău, oraşele Drochia, Soroca, Călăraşi, Ungheni, Ceadîr-Lunga, Comrat şi raioanele Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Donduşeni, Briceni, Nisporeni, Ialoveni, Basarabeasca, dar şi Centrul de Creaţie al Copiilor Miron Blanc,  Studioul „Tezaur” al Centrului de Cultură şi Tineret din Bălți şi meşteri populari din regiune.

Evenimentul organizat de Filiala Bălţi a Camerei de Comerţ şi Industrie a RM (CCI a RM) în parteneriat cu primăria municipiului Bălţi, se desfășoară în piața centrală Vasile Alecsandri din Bălţi.

Ediţia curentă a expo-târgului din municipiul Bălți este susţinută de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău