VIDEO Ceban se „joacă” de-a angajatorul! Invită la Chișinău profesorii care s-au concediat. Oferă și bani pentru chirie

27 Sept. 2021, 10:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2021, 10:24 // Actual //  MD Bani

Edilul Capitalei, Ion Ceban „sare” în ajutorul profesorilor care au fost nevoiți să-și dea demisia, după ce nu s-au vaccinat anti-COVID și nu au dorit să prezinte teste negative la COVID-19, teste efectuate din bani personali, scrie Realitatea.md.

Ceban spune că a auzit despre cazurile regretabile de săptămâna trecută și i-a invitat să vină în Chișinău, să se angajeze aici în instituțiile de învățământ.

„Stimați profesori, dacă ați plecat din sistem, să știți că noi avem mare nevoie în capitală de cadre didactice, de profesioniști. Cu mare drag vă așteptăm la Chișinău și, dacă sunteți gata, noi suntem dispuși să vă angajăm în sistemul educațional. Am dispus că dacă avem astfel de solicitări, neapărat să fie examinate. Mai mult ca atât, aceste persoane să beneficieze de facilități ca și tinerii specialiști din domeniu care primesc lunar 1 000 de lei pentru chiria unui apartament”, a declarat edilul.

De asemenea, Ceban a declarat că, conform protocoalelor OMS, în Chișinău a fost atinsă imunitatea colectivă în rândul cadrelor didactie de peste 95%.

„Asta ne permite asigurarea procesului educațional în siguranță. Am adresat o scrisoare către Ministerul Educației pentru revederea modelelor de activitate a instituțiilor școlare în mun. Chișinău unde avem cea mai înaltă rată de vaccinare a cadrelor didactice, pentru ca elevii claselor 1-4 și celor absolvente să învețe cu prezență fizică. Încă nu am primit raspuns, dar vom coopera plenar pentru asigurarea unui proces educațional sigur în municipiu”, a mai adăugat Ceban.

Amintim că 32 de persoane, dintre care 18 cadre didactice, și-au depus demisiile până în data de 20 septembrie. Acest lucru ar fi din cauza obligativității de a se vaccina anti-COVID sau de a prezenta teste negative la noul coronavirus, achitate din propriul buzunar.

Cel puțin asta susțin reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei, care au expediat în acest sens un demers către Guvern.

Sindicatele afirmă că numărul plângerilor din partea angajaților din educație este tot mai mare și au cerut repetat autorităților să-și revizuie decizia. În adresarea federației se mai precizează că dacă Guvernul nu va veni cu soluții în susținerea angajaților din instituțiile de învățământ, FSEȘ își rezervă dreptul de a ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze din banii proprii.

Realitatea.md amintește că în data de 23 august, CNESP a aprobat o Hotărâre prin care a stipulat ca măsură de siguranță, pentru noul an școlar, care va începe la 1 septembrie, testarea cadrelor didactice odată la 14 zile din bani proprii, dacă nu doresc să se vaccineze.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău