Transport, depozitare și logistică – cele mai atractive domenii pentru angajare din Republica Moldova // Sondaj

27 Sept. 2021, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Sept. 2021, 10:01 // Actual //  bani.md

Transport, depozitare și logistică sunt cele mai atractive domenii pentru angajare din Republica Moldova, urmate de domeniul tehnologiilor informaționale, potrivit unui sondaj realizat de Magenta Consulting.

Scopul acestuia a fost să studieze tendințele pieței muncii din Republica Moldova. Rezultatele cuprind opiniile unui total de 733 respondenți, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 18-45 de ani din mediul urban.

Studiul a relevat că respondenții își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate. Printre beneficiile așteptate de la angajator se numără asigurarea medicală facultativă, transportul comun asigurat, prânzul asigurat și posibilitatea de creștere salarială.

Majoritatea respondenților au declarant că nu planifică să emigreze sau să meargă la lucru peste hotare în următorul an (53%), în timp ce 15% sigur vor alege să emigreze în următoarele 12 luni. Studiul a relevat și că 22% din respondenți se gândesc serios să își schimbe locul de muncă, în timp ce 11% au făcut-o deja.

Dificultățile financiare sunt o preocupare persistentă pentru respondenți, astfel, potrivit studiului, media cea mai înaltă a salariului lunar greu de obținut constituie 14355 lei pentru regiunea Chișinău, la polul opus situându-se sudul țării, cu 11734 lei, în timp ce media salariului lunar obținut este de 9361 lei în Chișinău și 7881 lei în sudul Republicii Moldova.

Conform rezultatelor sondajului, cei implicați în deciziile care le influențează viitorul sunt colegii și prietenii, cu o pondere de 61%. În același timp, printre sursele utilizate pentru informarea despre angajare (locuri de muncă) 38% le revine rețelelor de socializare, tot 38% site-urilor locale de angajare, urmate de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă cu 9% din total respondenți.

Magenta Consulting oferă cercetări de marketing în Moldova începând cu 2006. Cercetările sociale și politice permit guvernelor, organizațiilor internaționale, partidelor politice să elaboreze politici, să înțeleagă eficiența activității lor, dar și să măsoare intensitatea anumitor fenomene.

Sondajul a fost realizat la inițiativa Japan Tobacco International, în lunile noiembrie-decembrie 2020.  Având sediul central la Geneva, Elveția, JTI are circa 44.000 de angajați la nivel mondial și operațiuni în peste 81 de țări. Pentru mai multe informații, vizitați www.jti.com.

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 10:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În perioada 10 – 25 ianuarie 2023, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a efectuat mai multe verificări la centre comerciale, piețe, restaurante și depozite. În urma controalelor planificate au fost depistate încălcări grave și au fost aplicate restricții de comercializare.

Mai exact, în perioada 10.01.23-25.01.23, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor mun. Chișinău a inițiat un șir de controale planificate la unități din domeniul alimentației publice și comerț:

 • Alimentație publică – 7 unități;
 • Comerț (hipermagazine, centre comerciale)– 9 unități;
 • Piețe agroalimentare -1 unitate;
 • Depozite/importatori de produse alimentare de origine animală – 1 unitate.

În urma verificărilor ANSA a depistat mai multe neconformități și încălcări grave ale legislației privind siguranța alimentară:

 • Lipsa unui sistem de trasabilitate al produselor alimentare:
 • Lipsa mențiunilor despre producători;
 • Produse alimentare cu termen de valabilitate expirat;
 • Produse neetichetate;
 • Starea igienică necorespunzătoare a unităților de alimentație publică;
 • Nerespectarea vecinătății produselor;
 • Meniul oferit consumatorilor nu corespunde prevederilor legale;
 • Lipsa mențiunilor obligatorii (valoarea energetică, cantitatea netă, prezența alergenilor);
 • Lipsa controlului medical și a instruirii igienice a personalului;
 • Neafișarea la loc vizibil a informației pentru consumatori.

În baza neconformităților depistate au fost întocmite 22 de procese-verbale cu privire la contravenții atât pe persoane juridice, cât și pe persoane cu funcție de răspundere din cadrul unităților verificate.

Ca rezultat al controalelor au fost aplicate restricții de comercializare a produselor alimentare neconforme de origine animală și non-animală în cantitate totală de aproximativ 4800 kg.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău