Transport, depozitare și logistică – cele mai atractive domenii pentru angajare din Republica Moldova // Sondaj

27 Sept. 2021, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Sept. 2021, 10:01 // Actual //  bani.md

Transport, depozitare și logistică sunt cele mai atractive domenii pentru angajare din Republica Moldova, urmate de domeniul tehnologiilor informaționale, potrivit unui sondaj realizat de Magenta Consulting.

Scopul acestuia a fost să studieze tendințele pieței muncii din Republica Moldova. Rezultatele cuprind opiniile unui total de 733 respondenți, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 18-45 de ani din mediul urban.

Studiul a relevat că respondenții își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate. Printre beneficiile așteptate de la angajator se numără asigurarea medicală facultativă, transportul comun asigurat, prânzul asigurat și posibilitatea de creștere salarială.

Majoritatea respondenților au declarant că nu planifică să emigreze sau să meargă la lucru peste hotare în următorul an (53%), în timp ce 15% sigur vor alege să emigreze în următoarele 12 luni. Studiul a relevat și că 22% din respondenți se gândesc serios să își schimbe locul de muncă, în timp ce 11% au făcut-o deja.

Dificultățile financiare sunt o preocupare persistentă pentru respondenți, astfel, potrivit studiului, media cea mai înaltă a salariului lunar greu de obținut constituie 14355 lei pentru regiunea Chișinău, la polul opus situându-se sudul țării, cu 11734 lei, în timp ce media salariului lunar obținut este de 9361 lei în Chișinău și 7881 lei în sudul Republicii Moldova.

Conform rezultatelor sondajului, cei implicați în deciziile care le influențează viitorul sunt colegii și prietenii, cu o pondere de 61%. În același timp, printre sursele utilizate pentru informarea despre angajare (locuri de muncă) 38% le revine rețelelor de socializare, tot 38% site-urilor locale de angajare, urmate de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă cu 9% din total respondenți.

Magenta Consulting oferă cercetări de marketing în Moldova începând cu 2006. Cercetările sociale și politice permit guvernelor, organizațiilor internaționale, partidelor politice să elaboreze politici, să înțeleagă eficiența activității lor, dar și să măsoare intensitatea anumitor fenomene.

Sondajul a fost realizat la inițiativa Japan Tobacco International, în lunile noiembrie-decembrie 2020.  Având sediul central la Geneva, Elveția, JTI are circa 44.000 de angajați la nivel mondial și operațiuni în peste 81 de țări. Pentru mai multe informații, vizitați www.jti.com.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă vorbesc despre profesionalismul domniei sale, susține, într-o postare pe Facebook, fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase

„Indiferent de aceste detalii, succesul reformelor din justiție este în cea mai mare parte bazat pe percepții și nu pe realități. Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După câteva situații delicate, când pentru unele persoane apropiate puterii „filtele vetingului” au devenit mai transparente decât sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decât să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, mai spune Tănase.

Potrivit lui, în astfel de circumstanțe, zâmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea atât a procedurii de evaluare extraordinară, cât și a actualei puteri politice.

„Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zâmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale. Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atât mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frământărilor morale ale junglei. Mai mult decât atât, având în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sunt aproape inexistente”, a punctat fostul judecător.

El spune că, în cariera sa profesională a interacționat cu diverse experți europeni.„ Am lucrat ani în șir cot la cot cu unii din ei în același birou. Acest lucru îmi permite să „citesc” cât se poate de clar reacțiile lor. O astfel de reacție, altfel decât o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să „răspundă” astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său profesional”.

În concluzie, Alexandru Tănase spune că, partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul,  atunci când își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zâmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cât mai repede se va înțelege acest lucru, cu atât mai bine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău