A murit Bernard Tapie, om de afaceri controversat și fost proprietar Adidas. Ce avere avea?

04 Oct. 2021, 11:07
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
04 Oct. 2021, 11:07 // Slider //  MD Bani

Controversatul om de afaceri Bernard Tapie, fostul proprietar al companiei Adidas și fost ministru socialist francez, a murit duminică, 3 octombrie, la ora 8:40, potrivit unui comunicat al familiei sale, anunţă RFI.

Potrivit informațiilor, Berdard Tapie și-a obținut averea la începutul carierei sale când lua companii falimentare și „dubioase”. Acesta a fost suspectat de aranjarea de meciuri în prima ligă de fotbal din Franţa. A fost pentru scurt timp ministru al afacerilor urbane în guvernul lui Francois Mitterrand, în 1992. Tapie a fost găsit vinovat într-o serie de cazuri de corupţie şi fraudă fiscală şi a fost închis timp de cinci luni.

De asemenea, controversatul om de afaceri a apărut în spațiul public atunci când a cumpărat un iaht de 72 de metri şi a clubului de fotbal Olympique de Marseille, care a câştigat campionatul francez în perioada în care era proprietar.

După eliberarea din închisoare, în 1997, Tapie a adăugat showbiz-ul la diversele sale activităţi, încercând să joace teatru şi să găzduiască emisiuni radio şi TV. În 2012 a devenit, de asemenea, patron de presă, preluând cotidianul La Provence din sudul Franţei şi alte ziare.

A fost acuzat de fraudă

Un caz de fraudă l-a urmărit pe Tapie zeci de ani, implicând o tranzacţie extrem de controversată în valoare de 400 de milioane de euro acordată de o comisie guvernamentală de arbitraj, a cărei mărime a provocat o undă de şoc în Franţa. Comisia de arbitraj a considerat că Tapie a fost victima unei fraude atunci când şi-a vândut participaţia la compania Adidas în 1993 băncii franceze de stat Credit Lyonnais, care s-a dovedit că a subevaluat marca de îmbrăcăminte sportivă, scrie Aleph News.

Cazul a implicat-o şi pe Christine Lagarde, pe atunci ministru de finanţe, care acum conduce Banca Centrală Europeană. Ea a fost găsită vinovată de „neglijenţă” în acest caz. Modul în care Lagarde a gestionat cazul a stârnit suspiciuni că fostul său şef, Nicolas Sarkozy, pe care Tapie l-a susţinut la alegerile prezidenţiale din 2007, era favorabil omului de afaceri – acuzaţii pe care Sarkozy le-a negat vehement.

În toamna anului trecut, procesul de fraudă al lui Tapie a fost amânat din motive de sănătate precară, deoarece acesta suferea de un dublu cancer la stomac şi de cancer la esofag.

Avere și afaceri

Averea omului de afaceri Bernard Tapie se estimează a fi între 5 și 8 milioane de dolari.

El a cumpărat retailerul sportiv german Adidas în 1990, ceea ce urma să dovedească căderea sa. De asemenea, în 1992 și-a vândut acțiunea majoritară a firmei prin banca franceză Credit Lyonnais.

Cu toate acestea, el a susținut că afacerea a fost gestionată greșit și a început o bătălie juridică de 20 de ani cu banca, în încercarea de a cere despăgubiri.

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:51 // Actual //  Lupu Eduard

De la un profit de 29 miliarde de dolari în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, gigantul energetic rus Gazprom a ajuns în 2023 la pierderi totale de 6,9 miliarde de dolari, din cauza pierderii exporturilor pe piața europeană ca sancțiune pentru declanșarea războiului de către Moscova.

Gazprom a anunțat joi că a trecut pe o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa, cândva principala sa piaţă de vânzare, transmite CNBC.

Rezultatele evidenţiază declinul dramatic al Gazprom, care de la prăbuşirea Uniunii Sovietice a fost una dintre cele mai puternice companii ale Rusiei, adesea folosită ca pârghie pentru a rezolva disputele cu vecinii săi, precum Ucraina şi Republica Moldova Moldova.

Analiştii se aşteptau la un profit net de 447 de miliarde de ruble, potrivit agenţiei de presa Interfax.

Conform analizei Reuters, a fost prima pierdere anuală a Gazprom de la sfârşitul anilor 1990/începutul anilor 2000, când Alexei Miller, un aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a preluat compania în 2001.

Pierderea Gazprom din 2023 a urmat unui profit net de 1.200 miliarde de ruble în 2022.

Compania, cu sediul în prezent la Sankt Petersburg, a înregistrat pierderi mari la sfârşitul anilor 1990, după ce a acumulat datorii în valută, umflate în ruble de criza financiară din 1998.

Acţiunile Gazprom la Moscova au scăzut cu aproximativ 3,3% în urma publicării rezultatelor.

Exporturile de gaze ale Rusiei către Europa, cândva piaţa sa primară de export, s-au redus din cauza consecinţelor politice ale conflictului din Ucraina, în timp ce Gazprom, care deţine monopolul conductelor de gaze în străinătate, a fost cea mai tangibilă victimă a sancţiunilor occidentale.

Gazprom a fost, de asemenea, implicată într-un program amplu de aducere a gazelor naturale în gospodăriile locale.

Compania a declarat joi că a înregistrat o pierdere netă de 364 de miliarde de ruble din vânzări în 2023, în contrast cu un profit de 1.900 miliarde de ruble în 2022.

Veniturile sale totale au scăzut la 8.500 miliarde de ruble anul trecut, de la 11.700 miliarde de ruble în 2022.

Profitul de bază, sau câştigul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare (EBITDA), a scăzut la 618,38 miliarde de ruble anul trecut, de la 2.790 miliarde de ruble în 2022, conform calculelor Reuters.

„EBITDA pe întregul an, de 7,2 miliarde de dolari, a fost cel mai rău din ultimii 22 de ani, de când compania a raportat 7,6 miliarde de dolari în 2002”, a declarat Ronald Smith, de la agenţia de brokeraj BCS Global Markets din Moscova.

Potrivit calculelor Reuters, livrările de gaze naturale ale Gazprom către Europa au scăzut cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi, în 2023. Gazprom nu şi-a publicat propriile statistici de export de la începutul anului 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău