Bancherii știu să facă bani. Băncile au câștigat cu peste 40% mai mult față de anul trecut

21 Oct. 2021, 09:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
21 Oct. 2021, 09:11 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Cele 11 bănci din Republica Moldova au înregistrat un profit de 1,6 miliarde de lei, cu 44% mai mult în nouă luni ale anului 2021 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Cel  mai mare câștig l-a înregistrat Agroindbank – 304,6 mil. de lei. Moldindconbank – 460,5 mil. de lei, Victoriabank – 230,3 mil. de lei și OTPbank – 211,2 mil. de lei.

Celelalte șapte bănci au contabilizat un profit mai modest: Procredibank – 69,5 mil. de lei, Fincombank – 56,7 mil. de lei, Eximbank 47,7 mil. de lei, Energabnk – 40 mil. de lei, Comerțbank – 14 mil. de lei și Eurocreditbank -13,8 mil. de lei. Cel mai mic câștig l-a avut BCR Chișinău – 9,9 mil. de lei.

Dobânzile au constituit sursa principală a câștigului. Astfel, cele 11 instituții financiare au adunat – 3,6 miliarde de lei. Onorariile și comisioanele au avut și ele o pondere semnificativă la câștigul băncilor – 1,8 miliarde de lei, iar din cursul valutar, bancherii au câștigat –  856,3 mil. de lei.

Institutul de Economiei și Statistică relevă că gradul de concentrare a sectorului bancar autohton rămâne la un nivel înalt în semestrul unu al anului 2021. Indicele de concentrare a pieţei activului (IHH), a urcat de la 1730,9 puncte la sfârșitul lunii iunie 2020 la 1818,5 puncte anul curent, nivel de la care sectorul bancar este considerat că se încadrează în limitele unei pieţe bancare cu un grad moderat de concentrare.

 

Realitatea Live

02 Ian. 2025, 19:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Ian. 2025, 19:12 // Actual //  Ursu Victor

Pe 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să decidă asupra unei posibile majorări de 2,2 ori a tarifelor la energia electrică, o schimbare care va avea consecințe semnificative asupra economiei și bugetelor gospodăriilor din Republica Moldova, avertizează economistul Veceslav Ioniță.

În prezent, populația cheltuie anual aproximativ 4,4 miliarde de lei pentru energia electrică. Dacă solicitările furnizorilor vor fi aprobate, această sumă ar putea depăși 9 miliarde de lei. Creșterea ar exercita o presiune uriașă asupra bugetelor familiale, care deja se confruntă cu dificultăți financiare.

Procentul cheltuielilor pentru energia electrică din bugetul gospodăriilor, situat acum între 2% și 2,5%, va crește semnificativ. De asemenea, majorarea tarifelor ar putea adăuga cel puțin 2,5% la rata inflației, care s-ar ridica de la 7% la peste 10%. Această accelerare a inflației va agrava costurile de trai, reducând și mai mult puterea de cumpărare a populației”, a puctat Ioniță.

Situația este cu atât mai alarmantă în contextul unei inflații cumulative de 70% în ultimii patru ani, ce a urmat unei inflații record de aproape 35% în 2022. Această tendință a afectat profund veniturile reale ale cetățenilor, iar categoriile cele mai vulnerabile vor resimți cel mai mult efectele noilor majorări:

  • Bugetarii, ale căror salarii au crescut sub rata inflației.
  • Pensionarii, pentru care ajustările pensiilor nu țin pasul cu scumpirile.
  • Persoanele vulnerabile, care cheltuiesc o parte semnificativă din venituri pe utilități.

Economistul atrage atenția că, dacă nu vor fi găsite soluții pentru a diminua impactul acestor creșteri, Moldova se va confrunta cu un nou val de sărăcie energetică. Facturile mai mari riscă să genereze nemulțumiri sociale masive și să amplifice presiunile economice asupra populației.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală