Maib – cea mai performantă bancă din Moldova în anul 2020 potrivit SeeNews

21 Oct. 2021, 13:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
21 Oct. 2021, 13:05 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Maib este cea mai performantă bancă din Moldova, potrivit raportului anual al revistei internaționale SeeNews „TOP 100 SEE Cele mai mari companii din Europa de Sud-Est în anul 2020”, ediția a XIV-a. Banca ocupă locul 61 în clasament, urcând trei poziții comparativ cu anul 2019.

Rezultatul excelent a fost garantat de indicatorii financiari înregistrați de maib pe parcursul anului 2020 – active de 1,44 miliarde de euro și 25,5 milioane de euro profit net. Chiar și în contextul pandemiei COVID-19, care a afectat major afacerile la nivel mondial, maib a dat dovadă de o activitate stabilă, centrată pe experiența clienților, cu responsabilitate față de angajați și societate.

Nevena Krasteva, Editor-șef al revistei SeeNews:

„Pandemia ne-a determinat să ne schimbăm fundamental comportamentul. Ne-a făcut mai mobili, mai agili, prin aplicarea eficientă a digitalizării. Agilitatea și flexibilitatea sunt cuvintele care apar în fiecare articol din ediția a 14-a a SEE TOP 100, întotdeauna cot la cot cu digitalizarea. Un sector care a apărut ca un campion clar în 2020 este comerțul electronic, deoarece criza indusă de pandemie a accelerat o schimbare majoră existentă în obiceiurile consumatorilor. Noile opțiuni de finanțare extrem de flexibile, un acces rapid la o gamă largă de produse și o accelerare a dezvoltării inovațiilor sunt partea pozitivă a crizei”.

Clasamentul „TOP 100 Cele mai mari companii din Europa de Sud-Est”, ediția a XIV-a, cuprinde peste 200 de bănci din regiune, inclusiv sucursale şi subsidiare ale băncilor străine. Raportul se bazează pe informaţiile financiare privind activele totale şi profitul net pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2020, în comparație cu datele pentru anul 2019, din rapoartele anuale neconsolidate ale companiilor.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de 34% din împrumuturi și 31% din depozitele întregului sistem bancar. Rețeaua maib este formată din 145 de sucursale și agenții. Are cea mai des descărcată și cea mai bine cotată aplicație mobilă din segmentul bancar. Maib deserveşte peste 20% din populaţia Moldovei şi este printre cei mai mari angajatori din ţară. Obiectivele pe termen mediu ale maib includ 40% din cota de piaţă a împrumuturilor, 55% din plăţi, un raport cost-venit sub 45% şi rentabilitatea de peste 20% a capitalurilor proprii, care urmează să fie atinsă până în 2024. Din anul 2018, cel mai mare acţionar al băncii a devenit HEIM Partners Limited, o companie înregistrată în Marea Britanie, reprezentând consorţiul internaţional de investitori format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor în ţările baltice, şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

P.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO