100 de angajați maib vor participa la Maratonul Internațional Chișinău

15 Oct. 2021, 15:14
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
15 Oct. 2021, 15:14 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Plini de entuziasm, energie pozitivă, cu spirit de echipă și dorință de a obține cele mai bune rezultate, echipa maib s-a înscris și în acest an la Maratonul Internațional Chișinău, care va avea loc pe 17 octombrie în centrul capitalei. La cursă vor participa un număr record de 100 de angajați – dublu față de anul 2019, fiind și cea mai mare echipă bancară înscrisă la competiție.

Cei mai mulți superlativi maib vor alerga 10 km, câte 5 km și-au propus să parcurgă ritmic 37 de angajați ai băncii, 17 pasionați de sport vor alerga distanța de 21 km, iar 3 cei mai curajoși dintre superlativi își vor testa rezistența la cursa de 42 km.

Neonila Negruța, lider al comunității maib Activ la Superlativ:

„Pentru cei mai mulți dintre angajații maib înscriși la Maraton alergarea este un hobby pe care îl practică în afara jobului, dar care îi ajută să fie mai productivi și în activitatea profesională. Constant organizăm antrenamente de grup și ne motivăm reciproc să ne depășim propriile limite, să obținem noi succese și să îi motivăm și pe alții să se alăture comunității. În echipă avem colegi care practică în paralel fotbal, volei, hiking sau alte sporturi. Mă mândresc cu fiecare și mă bucur să fiu mereu printre cei mai buni.”

Denis Barbu, membru al comunități maib Activ la Superlativ:

„Am ales să particip la maraton în primul rând pentru că nu am mai participat niciodată la o astfel de competiție, dar și pentru ca Neonila Negruța și Cristina Sotnic, fondatorii și mentorii grupului Activ la Superlativ, să se mândrească cu noi. M-am antrenat cu întreaga comunitate și antrenorul Vitalie Gheorghiță, dar și individual – în parcul de lângă casă”.

Eugenia Demidiuc, membră a comunității maib Activ la Superlativ:

„Alergarea pentru mine reprezintă un gen de „confesiuni cu sine”, e despre limite. Corpul trebuie supus unor provocări pentru a genera idei. Semi maratonul de 21 km, distanța la care m-am înregistrat, e un vis de pe raft. Orice competiție crește nivelul de endorfine, oferă energie și, fără dubii, adrenalină, mai ales când ai o echipă de vis alături, din acest motiv nu am ezitat nici o clipă când m-am înregistrat.

Pregătirea și antrenarea sistematică este esențială, recunosc că mai am de lucrat la cel de-al doilea aspect. M-am străduit măcar în weekend să fac câte o alergare mai lungă. Și am verificat inima la medic înainte de competiție”.

Pentru echipa maib, participarea la evenimentele sportive din țară și de peste hotare a devenit o tradiție. Comunitatea Activ la Superlativ a împlinit recent 2 ani de la fondare, perioadă în care membrii acesteia au participat la competițiile organizate în cadrul proiectelor „Run Pink Moldova”, „700 de minuni”, „Run for Children”, „Foc la ghete pe biciclete” etc.

Despre maib

Maib promovează spiritul sportiv și valorile olimpice din Republica Moldova, contribuie la popularizarea sportului și a modului activ și sănătos de viață, sprijinind mai multe proiecte și activități din acest domeniu. De peste 20 de ani maib este partener al Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS), alături de care premiază anual olimpicii care demonstrează performanțe la diverse competiţii pe arena naţională şi internaţională. Prin prisma comunităților interne formate din angajați ai băncii (de fotbal, tenis, volei, de alergători „maib Activ la Superlativ”), banca își propune să inspire societatea să adopte un mod sănătos de viață și activ la superlativ.

P.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău