Statul francez contribuie la contracararea creșterii prețurilor la combustibili și energie. Cine va beneficia de 100 €

22 Oct. 2021, 18:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Oct. 2021, 18:52 // Actual //  MD Bani

Cetățenii francezi cu un venit net lunar de 2.000 de euro sau mai puțin vor primi câte 100 de euro de stat, pentru a contribui la contracararea creșterii prețurilor la combustibili și energie, scrie BBC. În Franța, venitul mediu lunar este de 2.000 de euro.

„Alocația pentru inflație” va fi acordată automat unui număr de aproximativ 38 de milioane de francezi, inclusiv celor care nu conduc o mașină sau nu merg pe motocicletă.

Printre beneficiari se vor număra și pensionari, aproximativ 13 milioane și două treimi dintre studenți. De asemenea, de această sumă se vor bucura și aproximativ jumătate dintre toți lucrătorii, deoarece 2.000 de euro reprezintă venitul mediu lunar net.

Primele plăți vor fi efectuate către angajații din mediul de afaceri la sfârșitul lunii decembrie. Funcționarii publici, studenții și pensionarii vor primi banii la începutul anului 2022.

Plata de 100 de euro va fi scutită de taxe, iar premierul Jean Castex a declarat că va costa guvernul 3,8 miliarde de euro. Acest lucru ar fi mult mai puțin decât costul reducerii taxei pe combustibil, a spus el.

Europa se confruntă cu o nemulțumire generalizată după ce prețurile mondiale la energie au crescut vertiginos, în mare parte ca urmare a cererii uriașe din partea întreprinderilor care se recuperează după lunga paralizie provocată de COVID.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău