Primul Laborator de Inovații în Agricultură! Când va fi organizat și cine poate participa

26 Oct. 2021, 17:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
26 Oct. 2021, 17:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Digitalizarea și implementarea inovațiilor tehnologice în agricultură nu mai este o noutate. Pentru a conecta acest domeniu cu soluțiile inovatoare, Technovar în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație în Republica Moldova (FAO) și proiectul „Tekwill” lansează „Laboratorul de inovații AgTech” – un program care vine să susțină accelerarea procesului de digitalizare a agriculturii, prin combinarea instrumentelor digitale în ramura agricolă, pentru a crește eficiența și pentru a spori competitivitatea sectorului. „Laboratorul de inovații AgTech” va fi implementat în perioada noiembrie 2021- aprilie 2022.

Agricultura inovatoare are potențialul de a contribui la dezvoltarea unei economii durabile, motiv pentru care digitalizarea sectorului devine o necesitate stringentă pentru propulsarea afacerilor. Chiar dacă inovația agricolă aduce multe beneficii și o serie de acțiuni și instrumente sunt deja puse în aplicare, există multe bariere în calea explorării întregului său potențial.

În acest sens, în perioada decembrie 2021- aprilie 2022, în regim online se va desfășura Laboratorul de Inovații în Agricultură.

Programul va aduna circa 100 de participanți din tehnologii și din agricultură, cu implicarea a peste 30 de mentori și experți naționali și internaționali, care vor contribui la accelerarea inovației în agricultură și industrie alimentară, prin combinarea instrumentelor IT în ramura agricolă, în vederea creșterii eficienței și a sporirii competitivității.

Cum se va desfășura „AgTech Innovation Lab”?

„AgTech Innovation Lab” se va desfășura în cinci etape: Definirea provocărilor, Identificarea participanților, Formarea echipelor, Hackathonul și Acceleratorul AgTech.

Definirea provocărilor. Pentru asigurarea unor soluții inovatoare, care să fie aplicate în industrie, am identificat parteneri care vor participa în program cu provocările nișelor din care fac parte, cât și cu prezentarea expertizei necesare pentru dezvoltarea produselor în decursul celor 4 luni. Printre reprezentanții care își vor etala provocările sunt: Ganea Group, FAO, Vladimir Balaban, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, Kvazar-Micro.

Identificarea participanților. În program pot aplica participanți din domeniul IT, experți în agricultură, antreprenori, experți în marketing și alți entuziaști care doresc să contribuie la implementarea noilor tehnologii în agricultură.

Formarea echipelor va avea loc înainte de Hackathon, prin intermediul unei platforme online. Persoanele selectate vor forma echipe, pentru a comunica în grup și pentru a-și defini ideile de dezvoltare a afacerii. De asemenea, pot participa echipe deja create.

Hackathonul AgTech. Evenimentul se va desfășura timp de trei zile, perioadă în care experți în agricultură, specialiști în tehnologii informaționale și reprezentanți ai industriei agricole vor identifica soluții la provocările propuse și vor dezvolta produse în acest sens. Ideile inovatoare trebuie să fie viabile din punct de vedere comercial, sectorial, durabil, să integreze tehnologiile IT, să încurajeze colaborarea și să urmărească rezolvarea uneia dintre problemele cu care se confruntă agricultorii.

Acceleratorul AgTech. Timp de 12 săptămâni,  finaliștii Hackathonului vor avea acces la o platformă educațională cu materiale video și teste care abordează subiectele principale de dezvoltare a unui startup: module de afaceri, identificarea clienților, analiza pieței și pregătirea pentru susținerea pitch-urilor în fața potențialilor parteneri. Echipele participante în cadrul acceleratorului vor avea posibilitatea să colaboreze cu 2-3 companii private din industria agricolă, pentru a putea testa produsele programului, prin identificarea potențialilor clienți și a nevoilor reale ale acestora.

Bilete pentru participare pot fi găsite AICI.

Technovator este o platformă prin intermediul căreia talentele își pot dezvolta potențialul de a crea lucruri importante și de a avea un impact pozitiv în societate. Misiunea Technovator este de a extinde frontierele inovației, de a facilita dezvoltarea tehnologică și de a oferi avantaje competitive decisive pentru economie și societate, de a asigura prosperitate și durabilitate piețelor emergente. Platforma se axează pe dezvoltarea verticalelor FinTech, HealthTech, AgTech, PowerTech și CleanTech.

„AgTech Innovation Lab” este implementat de către Technovator, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională USAID și Suediei, în cadrul proiectului Tekwill și Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație în Republica Moldova (FAO), în parteneriat cu „Startup Moldova” Portalul Agrobiznes.ro.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 15:13
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
02 Mai 2024, 15:13 // Slider //  bani.md

Parlamentul Bulgariei a votat pentru interdicția oricărei forme de publicitate în mass-media a jocurilor de noroc. Interdicțiile au fost votate pe 30 aprilie și vor intra în vigoare la 3 zile după adoptate. Acestea vizează promovarea la TV, radio, în presa scrisă și online, dar și pe pagini web, în general. Excepție de la aceste reguli se face doar pentru Loteria Națională a Bulgariei.

Inițiativa a venit de la două formațiuni politice – GERB/ (Grazhdani za evropeysko razvitie na Bulgariya) și DPS (Dvizhenie za prava i svobodi). Noua lege permite doar publicitatea pe panouri, amplasate la o distanță de cel puțin 300 de metri de instituții de învățământ. Operatorii mai pot plasa bannere pe fațadele sălilor cu aparate de joc și ale cazinourilor. Este permisă publicitatea în săli de sport și pe inventar sportiv, dacă acestea nu sunt destinate minorilor, scrie ziarulnational.md.

O condiție suplimentară prevede că 10% din suprafața bannerelor trebuie să fie rezervată pentru sintagma ”Jocurile de noroc pot provoca dependență”. Anunțurile publicitate nu pot conține cifre, ci doar denumiri, tipuri și varietăți de jocuri de noroc, extrageri de loterie și anunțare a rezultatelor câștigurilor.

Loteria de stat a fost exceptată din șirul de interdicții pe motiv că este obligată, prin lege, să aloce o parte din profiturile sale pentru activități legate de sport și sănătate. Operatorii privați nu aveau o astfel de obligațiune până acum.

Autorii au propus, de asemenea, ca operatorii de jocuri de noroc autorizați să-și păstreze dreptul de a sponsoriza evenimente sportive, culturale, de sănătate. Iar contribuțiile obligatorii din profitul acestora să fie divizat, egal, între ministerele Tineretului și Sportului și Sănătății. Acum, veniturile din jocuri de noroc ajung doar la Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, operatorii de plăți vor avea interdicții să proceseze plăți de la și spre operatorii de jocuri de noroc fără licență.

În Republica Moldova interdicțiile pentru publicitatea jocurilor de noroc au fost aplicate de la 1 ianuarie 2022. Autoritățile au decis să revină, însă, la acest subiect și să relaxeze o parte din prevederi legate de publicitate. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, acest lucru va permite, printre altele, creșterea finanțărilor pentru sportul profesionist și de amatori.

Mai mult, proiectul noii legi a sportului, care a trecut de etapa consultărilor publice și urmează să fie propus Guvernului pentru avizare, prevede finanțarea sportului profesionist și de amatori, inclusiv, din veniturile de la pariuri sportive și alte tipuri de jocuri de noroc.

Jocurile de noroc în Republica Moldova sunt gestionate de întreprinderea de stat ”Loteria Națională a Moldovei” (LNM) și reprezintă monopol de stat.

Un raport al Curții de Conturi, făcut public în decembrie 2023, arată că aproximativ 60% din piața jocurilor de noroc din Republica Moldova este în zona gri, iar bugetul de stat ratează venituri substanțiale din impozite și taxe aplicate domeniului. Relaxarea interdicțiilor de publicitate, precum și combaterea mai eficientă a jocurilor de noroc neautorizate vor permite statului să obțină venituri mai mari, care să fie folosite pentru dezvoltarea sportului și a altor proiecte sociale și economice.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat că anume din contul unui credit oferit de LNM au fost achitate practic salariile feroviarilor pentru luna decembrie 2023.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău