Proiect inovațional pentru Moldova, implementat la Spitalul municipal de copii Nr.1 din Chișinău

11 Mart. 2021, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Mart. 2021, 10:22 // Actual //  MD Bani

Un dispozitiv de dezinfectare a mâinilor cu senzor alimentat de un sistem solar fotovoltaic a fost instalat în incinta IMSP Spitalul Clinic Municipal de copii nr. 1, din municipiul Chișinău, unde anual sunt tratați peste 7000 de copii.

Instalația a fost procurată în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea procesului de gestionare a procedurilor de dezinfectare a locurilor publice prin instalarea sistemelor autonome de dezinfectare”.

Contractul de grant a fost semnat în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr. 7, în domeniul Surselor de energie regenerabilă privind promovarea tehnologiilor de valorificare a energiei solare prin finanțarea Proiectelor Demonstrative. Valoarea totală a grantului constituie 115 000 lei.

Proiectul prevede ca sistemul solar autonom, amplasat  la intrarea centrală a spitalului și format din aparatul de dezinfectare a mâinilor (smart hand sanitizer) alimentat de un sistem solar fotovoltaic care este montat pivot în secțiunea interioară a cadrului principal a distribuitorului și care dispune de pungi de depozitare a lichidului de dezinfectare să devină soluția optimă pentru instituțiile publice, în acest caz pentru IMSP Spitalul Clinic Municipal de copii nr. 1. Aparatul conține, de asemenea, un recipient de pulverizare cu aerosoli pentru pulverizarea unei cețe de igienizare în mediul ambiant după ce aparatul a distribuit lichidul de igienizare pe mâini. Sistemul conține date importante care ar permite monitorizarea instalației și gestionarea ei mai eficientă de la distanță. Sistemul dispune de un distribuitor automat de dezinfectant echipat cu un senzor care se activează automat atunci când mâinile sunt plasate sub duza de dozare cu cantitatea corectă (setată) de lichid.

Datorită comunicării și sistemului de gestionare la distanță, dispozitivul colectează și transmite automat informațiile despre cantitatea de lichid din sticlă, ceea ce permite menținerea rezervorului mereu umplut.

Acest smart hand sanitizer cu o putere de circa 45 W va genera suficientă electricitate pentru a asigura pe deplin autonomia de funcționalitate 24/24 pe perioda întregului an. Sistemul va genera energie 36,48 kWh anual, sau aproximativ 81,35 MDL, reducând emisiile de C02 cu 0,026 tone pe an.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală