Moldovenii vor plăti un preț mai mare pentru gaz. Andrei Spînu: Oricare va fi creșterea, guvernul va ajuta cetățenii

01 Nov. 2021, 14:40
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
01 Nov. 2021, 14:40 // Actual //  MD Bani

Viceprim-ministrul ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu a putut răspunde la întrebarea care-i macină pe moldoveni: Cât vor plăti cetățenii pentru gazul natural pe care îl vor consuma în condiții casnice?, scrie Realitatea.md.

În cadrul unei conferințe de presă transmisă live de către RLIVE TV și RLIVE.MD, Andrei Spînu a precizat că prețul gazului pentru consumatorii finali va crește, iar în zilele următoare Moldovagaz urmează întocmească toate demersurile către ANRE.

Moldovagaz va face toate solicitările către ANRE pentru revizuirea prețului. Prețul va crește din două motive: Am început să procurăm gaz la un preț mai mare, dar nu cu mult mai mare decât în 2012. De exemplu, în 2012 achitam 394 de dolari pentru mia de metri cubi, acum sunt în jur de 450 de dolari și prețul va scădea. Avem angajamentul ca în următoarele 2-3 zile Moldovagaz să pregătească actele pentru a merge la ANRE ca să crească tariful, a declarat Spînu.

De asemenea, ministru susține că în zilele apropiate Guvernul urmează a face calculele necesare pentru pregătirea pachetului de suport al cetățenilor.

Oricare va fi creșterea, guvernul va ajuta cetățenii, a adăugat viceprim-ministrul.

În concluzie, Spînu a menționat că cel mai mare tarif pe care l-au achitat moldovenii este de 6,20 de bani pentru metru cub.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală