Enclava din stânga Nistrului – „cuibușorul” minerilor crypto

01 Nov. 2021, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Nov. 2021, 12:22 // Actual //  Lupu Eduard

De aproximativ patru ani, Transnistria este cel mai mare furnizor de criptomonede din Europa! Mulți cred că tartarul este partenerul de afaceri al lui Dodon, Igor Ceaika. Ei nu, el a făcut lobby și nu prea s-a descurcat tehnic. În schimb, au venit alții. Foarte discreți, dar o să aflăm cine sunt și ei neapărat. Pentru acest „mining” de cripto se folosește o cantitate uriașă de energie, de 2-3 ori mai multă decât este consumul total pe malul drept! Acest „business” extrem de obscur nu poate să funcționeze decât cu energie ieftină, a comentat fostul premier Ion Sturza, care sugerează că acesta ar fi unul din motivele pentru care rușii ai acceptat, tacit semnarea contractului de livrarea a gazului Republicii Moldova.

Energia ieftină este vitală pentru mineritul crypto. Omul de afaceri spune: „din gazul la prețuri – atenție! – la jumătate din prețul din Rusia! Chiar și așa, banii colectați nu ajung la „Gazprom”. Ei sunt colectați de administrația de la Tiraspol și folosiți pentru a întreține regimul. Vorbim de venituri de sute, poate chiar miliarde de USD! Acești „mineri” cred că sunt cei mai mare lobbiști ai Moldovei în problema gazului la Moscova. O fracțiune din profit este îndeajuns să-l convingă pe oricine…”.

În context, fotul premier afirmă că Chișinăul mereu vorbește că cheia rezolvării conflictului transnistrean că ar fi la Moscova. „Risc să spun că nu mai este așa”.

După blocajul total al regiunii de către ucraineni, aprovizionarea regiunii cu resurse energetice, exporturile, tranzacțiile bancare și multe altele sunt la cheremul Chișinăului. Atenție, căile de comunicare cu crypto tot pe la Chișinău trec. Nu ar trebui să umblăm puțin la „rubilnik”? E criză energetică, și nu ar trebui să irosim resursele pe niște fleacuri. Vezi exemplul Chinei. Așa că, unde dai și unde crapă! Poate a venit momentul ca Moldova să… Las guvernanții să decidă ei ce e de făcut, căci, aparent, soarta s-a întors cu fața spre ei”, conchide Sturza.

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 10:01 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a lansat critici dure la adresa premierului Dorin Recean, acuzându-l de manipulare în ceea ce privește compensațiile acordate fermierilor afectați de secetă. Organizația a subliniat că în „țările civilizate”, demnitarii de un asemenea rang demisionează după astfel de acțiuni.

„Domnul prim-ministru operează cu cifre greșite când insistă că statul a alocat 200 de milioane de lei fermierilor afectați de secetă. Realitatea este că doar 50 de milioane de lei au fost alocați la începutul anului și recent încă 100 de milioane de lei, pe principii discriminatorii. În România, toți fermierii afectați vor primi între 200 și 250 de euro pe hectar până la 15 octombrie”, a explicat Asociația Forța Fermierilor.

Asociația a punctat și diferențele majore dintre măsurile adoptate de România și cele din Republica Moldova, făcând referire la legea secetei adoptată recent de Parlamentul de la Chișinău. Printre cele mai importante critici:

1. Durata suspendării datoriilor: În România, suspendarea plăților se aplică pentru 12 luni, în timp ce în Moldova doar pentru 6 luni. Această perioadă scurtă nu oferă suficient sprijin agricultorilor care suferă de secetă pentru al treilea an consecutiv.

2. Suspendarea creditelor: În România, suspendarea plăților vizează toate creditele obținute începând din primăvara anului 2022, de când a început criza climaterică. În Moldova, suspendarea se aplică doar pentru creditele luate din 1 septembrie 2023, lăsând agricultorii cu datorii reeșalonate din 2022 expuși executărilor.

3. Condiții discriminatorii: Legea moldovenească impune ca fermierii să dețină acte de calamitate care să arate că 50% din suprafața cultivată a fost afectată, condiție considerată nedreaptă de fermieri.

4. Lipsa consultării publice: În România, ordonanța de urgență a fost discutată public timp de câteva săptămâni. În Moldova, legea a fost publicată în timpul ședinței guvernului și votată a doua zi în Parlament, fără a include propunerile asociației Forța Fermierilor.

În încheiere, asociația a solicitat un dialog public și constructiv cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, guvernatorul BNM și premierul Recean. „Ne-am săturat de discuții sterile și de atitudinea arogantă a autorităților. Nu mai avem încredere în cuvintele ministrului Bolea și cerem un dialog real și sprijin concret pentru agricultori”, a transmis Forța Fermierilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău