Noul director general al Moldpresa Grup, Serghei Pușcuța, a fost prezentat echipei manageriale și angajaților grupului

12 Nov. 2021, 12:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Nov. 2021, 12:04 // Actual //  MD Bani

La data de 10 noiembrie 2021, acționarii Moldpresa Grup SRL, l-au prezentat echipei manageriale și angajaților pe noul director general al companiei, dl Serghei Pușcuța.

Acționarii Moldpresa Grup SRL au salutat faptul că Serghei Pușcuța a acceptat asumarea acestei responsabilități față de peste 700 de angajați ai grupului, apreciind experiența de peste 26 ani atât domeniul public cât și  în domeniul privat. “Apreciem înalt calitățile umane și experiența profesională a dlui Pușcuța și exprimăm convingerea că această decizie va contribui la dezvoltarea și modernizarea grupului Moldpresa, va extinde și diversifica direcțiile de activitate ale companiei și va permite crearea de noi locuri de muncă în Republica Moldova.”

La rândul său, dl Serghei Pușcuța a mulțumit pentru încrederea acordată, subliniind că va depune tot efortul necesar, cunoștințele și experiența profesională pentru consolidarea proiectelor care sunt în derulare, dar și va propune în curând lansarea unor noi direcții de dezvoltare.

Compania Moldpresa Grup este cel mai mare distribuitor de ediții periodice din Republica Moldova, iar în cei 27 de ani de activitate a reușit să dea dovadă de profesionalism și operativitate, să-și creeze o imagine impecabilă în mediul de afaceri, bazată pe principiile responsabilității sociale, comportamentului transparent și respectarea obligațiilor fiscale.

La moment, în cadrul companiei, activează peste 700 de angajați, iar prin extinderea rețelei de puncte comerciale sunt create noi locuri de muncă. Angajații Moldpresa Grup constituie o familie numeroasă, care este cea mai de preț resursă de care dispune compania. Pentru ei sunt create condiții bune de muncă și oportunități egale de dezvoltare profesională.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău