Jumătate din randamentele oferite recent de Bitcoin, alimentate de temerile privind creşterea prețurilor

14 Nov. 2021, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Nov. 2021, 11:32 // Actual //  bani.md

Inflaţia continuă să crească În Statele Unite, într-o perioadă caracterizată de problemele lanţurilor de aprovizionare şi o cerere tot mai ridicată din partea consumatorilor, reiese din cele mai recente date ale indicelui preţului de consum (CPI) din prima economie a lumii, potrivit Business Insider, citat de Ziarul Financiar.

În aceeaşi zi în care datele au arătat că preţurile de consum au crescut în cel mai accelerat ritm din 1990 încoace, Bitcoinul a atins un nou record de aproape 69.000 de dolari.

Modelul nostru sugerează că, în cazul Bitcoinului, importanţa inflaţiei şi acoperirea împotriva riscurilor devin factori din ce în ce mai importanţi de-a lungul timpului, constituind aproximativ 50% din mişcările de preţ ale ultimului ciclu, faţă de 20% în 2017”, spun Björn van Roye şi Tom Orlik, economişti intervievaţi de Bloomberg.

Datele publicaţiei americane întăresc argumentele recurente ale unor cunoscuţi investitori în Bitcoin, precum Michael Saylor, CEO-ul companiei de software MicroStrategy, care susţine că stocul limitat de Bitcoini reprezintă o acoperire viabilă împotriva creşterii cantităţii de monede fiduciare de către băncile centrale.

Când Bitcoinul a luat naştere în 2009, activul a primit un stoc limitat de 21 de milioane de monede, al căror proces de minare era estimat la 130 de ani. De la creare, au fost minaţi 19 milioane de Bitcoini, iar circa 4 milioane de monede au fost pierdute, arse sau uitate.

Cantitatea limitată şi creşterile de preţ ar putea stimula cererea pentru monedă, explică Roye şi Orlik, adăugând că jumătate din randamentele recente se datorează exuberanţei din interiorul pieţei şi traderilor de moment, ceea ce înseamnă că Bitcoinul creşte în pas cu alte active de risc.

Din 20 iulie până pe 8 octombrie, factorii dominanţi care au influenţat Bitcoinul au fost exuberanţa pieţei şi frica de inflaţie”, continuă economiştii.

La ora publicării ştirii, preţul unui Bitcoin era de aproximativ 63.700 de dolari, în scădere cu 2,2% în ultimele 24 de ore, conform datelor agregate de CoinDesk.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ