ULTIMĂ ORĂ! De astăzi, certificatele COVID emise în Moldova sunt echivalente cu certificatul digital COVID al UE (DOC)

15 Nov. 2021, 14:36
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2021, 14:36 // Actual //  MD Bani

Astăzi, Comisia Europeană a adoptat patru decizii care atestă că certificatele COVID-19 emise de Georgia, Moldova, Noua Zeelandă și Serbia sunt echivalente cu certificatul digital COVID al Uniunii Europene. Ca urmare, cele patru țări vor fi conectate la sistemul UE și certificatele lor COVID vor fi acceptate în aceleași condiții ca și Certificatul digital COVID al UE.

Prin urmare, persoanele care s-au vaccinat în Republica Moldova vor avea certificate de vaccinare compatibile cu cele ale Uniunii Europene.

În același timp, cele patru țări au convenit să accepte Certificatul digital COVID al UE pentru călătoriile din UE în țările lor.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat: „Sunt încântat să văd că numărul de țări care doresc să adere la sistemul UE continuă să crească. Prin deciziile de astăzi, 49 de țări și teritorii din cinci continente sunt conectate la sistemul UE de certificat digital COVID. Ne continuăm eforturile de a întări încrederea călătorilor în călătoriile în siguranță în interiorul și în afara UE”.

Cu un mesaj de felicitare a venit și Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

„Așa cum am fost alături de partenerii noștri în lupta împotriva pandemiei, continuăm să lucrăm împreună pentru a ne deschide în siguranță. Aducem vești bune înaintea reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic. Astăzi, salut că Georgia, Moldova, precum și Serbia s-au alăturat sistemului nostru de certificat digital COVID și aștept cu nerăbdare ca mai mulți vecini noștri să se conecteze cât mai curând posibil.”

Adoptarea acestei decizii va oferi cetățenilor moldoveni o mobilitatea mai mare.

 

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală