Maib a participat la inaugurarea Moldovan Capital Markets Day la Bursa de Valori din Londra

16 Nov. 2021, 10:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
16 Nov. 2021, 10:26 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În data de 15 noiembrie maib a participat la inaugurarea Moldovan Capital Markets Day, eveniment desfășurat la Bursa de Valori din Londra și organizat de maib în parteneriat cu Bursa de Valori din Londra și Renaissance Capital.

Moldovan Capital Markets Day a reprezentat o oportunitate de a prezenta Republica Moldova comunității de investitori internaționali și de a scoate în evidență realizările țării, viziunile de dezvoltare, precum și prezentarea unor companii de succes din țara noastră. Prezentarea a fost ținută de prim-ministra Natalia Gavrilița, care a participat la ceremonia de deschidere a pieței și a avut un discurs de inaugurare. În debutul evenimentului au susținut speechuri Julia Hoggett, CEO al Bursei de Valori din Londra, Odile Renaud-Basso, Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Octavian Armașu, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Discursurile au fost urmate de două panele. La primul au participat reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale și ai Băncii Naționale a Moldovei. La cel de al doilea  a luat parte Președintele maib, Giorgi Shagidze, precum și manageri de top ai altor două companii bine-cunoscute din Republica Moldova. După discuțiile în cadrul celor două panele, participanții s-au angajat într-o sesiune de întrebări și răspunsuri cu audiența.

Perspectivele macroeconomice ale Republicii Moldova și climatul investițional au fost discutate de Vladimir Munteanu, Prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Rodgers Brenner Chawani, Reprezentant Permanent al FMI în Moldova (online), Inguna Dobraja, Director de Țară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Angela Sax, Șefa Reprezentanței BERD în Republica Moldova și Bayan Carter, Director asociat, Private Equity, BERD. Participanții au pus în evidență câteva subiecte comune:

  • dorința puternică de integrare în Uniunea Europeană;
  • mandatul noului Guvern de a fortifica statul de drept și de a eradica corupția;
  • regim de reglementare extrem de prudent instituit după anii de turbulență din sistemul bancar;
  • datoria în scădere a sectorului public, moneda stabilă, creșterea puternică a PIB-ului în ultimii ani;
  • penetrarea redusă a serviciilor bancare în comparație cu țările similare.

La panelul Piața de capital din Moldova: viziunea companiilor, trei companii lider din Moldova, reprezentate de Giorgi Shagidze, CEO maib, Eoin Woods, Director Technic, Endava, Vasile Tofan, Președinte al Consiliului  Purcari, au discutat despre provocări, despre agenda de dezvoltare, dar și despre avantajele oferite de piața relativ neaglomerată din Moldova.

Giorgi Shagidze, CEO maib, a declarat:

„Adresez mulțumiri Bursei de Valori din Londra și Renaissance Capital pentru sprijinul acordat pentru ca acest eveniment să aibă loc. De asemenea, exprim toată gratitudinea tuturor participanților și speakerilor. Este de importanță majoră pentru viitorul țării și pentru maib ca lider al sectorului bancar să pună în evidență atractivitatea economiei moldovenești și a sectorului bancar al țării. Printre acestea se numără o datorie scăzută față de PIB, un curs valutar foarte stabil și un curs de integrare activă cu Uniunea Europeană, cu până la 70% din exporturile Moldovei către UE. Monedă stabilă, un nivel scăzut al datoriei publice și private, un sector bancar puternic reprezintă baza pentru o creștere sustenabilă”.

Înregistrările video de la eveniment pot fi accesate pe link.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de 34% credite şi o cotă de 31% din depozitele din întregul sistem bancar. Banca deserveşte aproape 30% din populaţia ţării şi este unul dintre cei mai mari angajatori din republică. Obiectivele pe termen mediu ale maib includ 40% din cota de piaţă a creditelor, 55% cota plăţilor, un raport cost-venit sub 45% şi rentabilitatea de peste 20% a capitalurilor proprii, care urmează a fi atinse până în 2024. Din 2018, cel mai mare acţionar al băncii este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

P.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală